MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

Ti írtátok

Budai botanikai túra
Budapest XII. kerületében létezik két olyan természetvédelmi oltalom alatt álló, érintetlen, kis zöld sziget, ahol nemcsak a levegő jó, de a panoráma is megkapó, és számos botanikai unikum otthona. 2016.06.06.
Miért nyúl a nyúl? – Túracipőért!
Május 15-én, pünkösdvasárnap, a Bakonyi Kalandorok Turista Egyesület szervezésében az I. Sokorói Kalandok teljesítménytúrán vettünk részt 560 társunkkal. Eddig kevesen fedezték fel ezt a vidéket, így ez a hagyományteremtő túra jó lehetőség a viszonylag ritkábban járt ösvények népszerűsítésére. 2016.06.05.
Ilyen volt az idei Kinizsi 100
A Kinizsi-százas hazánk egyik legrégebbi teljesítménytúrája: 1981 óta minden évben megrendezik. Népszerűsége, ismertsége igen nagy. Már-már ikonikus esemény a hazai természetjárók körében. Két és fél évnyi teljesítménytúrázás, illetve a tavalyi sikeres részvételem után egy pillanatig sem volt kérdés, hogy ismét ott szeretnék lenni. 2016.06.04.
Pilisi panoráma
Már régóta terveztem, hogy végigjárom a Magyarország túraútvonalai című könyvben található, ún. pilisi panorámatúrát. Az első nyárias hétvégét kihasználva nekivágtunk a Dobogókőről induló túrának.  2016.05.30.
Fehér sziklák a Vértes alján
A Vértes hegység déli lábánál a Csákvárt Csákberénnyel összekötő út mellett fekvő Orondi-szőlőhegy szépen rendezett tőkéire fehér dolomitsziklák mosolyognak a magasból. Napsütötte hegyoldal, szinte érintetlen természet, számtalan látnivaló jellemzi ezt a vidéket. 2016.05.30.
Barangolás a Bükk-fennsíkon
A Bükk-vidék központi részét elfoglaló Bükk-fennsík 7-800 méteres magasságával Magyarország legnagyobb és legmagasabban fekvő fennsíkja. Napsütötte déli határán emelkedő, vonzó sziklaszirtjei, az úgynevezett bükki kövek már messziről látványossá teszik. Nemcsak a fentről elénk táruló páratlan panoráma, hanem jellegzetes flórája és tájképi szépsége teszik felejthetetlenné. 2016.05.25.
Körtúra a Kétágú-hegy sziklaormainál
Népszerűbb, központi tömbje mellett érdemes meglátogatni a Pilis délnyugati vonulatát is, mert ottani szépségei szintén kihagyhatatlanok. Kesztölc jelképe, a Kétágú-hegy rendelkezik minden olyan adottsággal, ami egy túrát feledhetetlenné tesz: fehér sziklák, virágos rétek, páratlan panoráma. 2016.05.20.
Panorámák a Naszály hegyről
A 200 millió éves Naszály, a Duna bal partján álló mészkőrög sasbércként magasodik a Dunakanyar és Vác fölé. Nevét már 900 évvel ezelőtt említik a garamszentbenedeki apátság alapítólevelében. Természetföldrajzi szempontból is kissé mostohagyerek, a Cserhát legnyugatibb tagja, de földtani értelemben attól különböző. Legmagasabb csúcsának (652 méter) leküzdése – a meredek hegyoldalak miatt – még a gyakorlott túrázóknak sem gyerekjáték, de fáradságunk jutalma a több irányból is elénk táruló páratlan panoráma. Természeti értékei és szépsége ellenére méltatlanul marad hátul a kirándulóhelyek kedveltségi listáján. 2016.05.11.
Kevesebb a szemét a budai hegyekben – Beszámoló a TeSzedd a Kéken!-ről
Megragadtam az alkalmat, és csatlakoztam a TeSzedd a Kéken! nevű akcióhoz, amely az országos TeSzedd-mozgalmon belül a Kéktúra útvonalát tisztítja meg a kommunális hulladéktól. 2016.05.05.
Spartacus útján a Visegrádi-hegységben
A Spartacus-ösvény a Visegrádi-hegység egyik legszebbnek nevezett turistaútja, páratlan panorámával várja 2015 szeptembere óta már hivatalosan is a kirándulókat. A szokatlan vonalvezetésű ösvény Pilisszentlászló és Visegrád között kanyarog. Mindkét irányból rávezetővel érhető el, körülbelül 5 kilométeres szakasz.  2016.05.04.
Mediterrán kiruccanás a Haraszt-hegyre
Cserszömörce- és ezerjófűtúra, mediterrán hangulat – ezekkel a címszavakkal jellemzik az interneten hazánk egyik kevésbé ismert természeti csodáját. A célpontunk a Vértesi Natúrpark látványos tanösvénye volt a Haraszt-hegyen. 2016.04.30.
Medvehagymázás a Gerecsében
A Gerecse hegység ölelésében fekvő, régebben még Tardosbányának hívott településen 32 természetkedvelő kalandor gyülekezett egy ragyogó vasárnapi reggelen, április elején. A település fő nevezetessége, a barokk stílusban épült római katolikus templom mellett készülődvén már ekkor megcsodálhattuk a Nagy-Gerecsén égbe kiáltó TV-tornyot, ami kirándulásunk során még oly sokszor ránk köszönt. 2016.04.24.
Nagy Vizikör
Van az úgy testvéreknél, sok éves házaspároknál, esetleg hosszabb ideig együtt túrázóknál, hogy egy bizonyos idő után már alig beszélnek egymással, egy húron pendülnek, ismerik a másik gondolatát, egyszerre cselekszenek, egy a véleményük, szinte eggyé idomulnak.  2016.04.18.
Mit rejt a zselici erdő? – Sasréti ősbükkös
A Zselic a Dunántúli-dombság déli részén, Somogy és Baranya megye határán elhelyezkedő tájegységünk. Ugyan legmagasabb pontja is csak 358 méter magas – Hollófészek névre hallgat –, ennek ellenére varázslatos domborzata, világa, növényzete még a magas hegyek kedvelőit is magával ragadja. Jellegzetes erdőtársulásokkal fedett lankái között számos forrás ered, és megannyi patak szeli át. Mély völgyei, meredek domboldalai változatos terepet adnak az idelátogató túrázóknak. 2016.04.13.
Rejtőzködő műemlék – Az etyek-botpusztai kápolna
Az Etyekhez tartozó Botpusztán, a dombon magasodik egy különleges hangulatú kőtemplom, amely az írásos emlékek szerint a 12. században már biztosan létezett. Így nem csupán az etyeki borokért, de e kevésbé ismert templom és környezete miatt is érdemes ide kirándulást szervezni.  2016.04.08.


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. május
Orliczki Gábor :
Tekergős az út hazafelé
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...