Tien-san Expedíció 2014

Újabb magyar expedíció körvonalazódik, Radics Tamás és Misi Dávid idei célja a Khan Tengri 7010 méter magas csúcsának megmászása.

Szerző:
4bakancs - TM.hu
Fotó:
Chen Zhao
4bakancs
2014. február 7.

Újabb magyar expedíció körvonalazódik, Radics Tamás és Misi Dávid idei célja a Khan Tengri 7010 méter magas csúcsának megmászása.

A Tien-san Expedíció 2014 célja egy magashegyi expedíció szervezése a Tien-san hegységbe, amely során tagjai kísérletet tesznek a Khan Tengri 7010 méter magas csúcsának elérésére (Kirgizisztán, déli oldal, nyugati gerinc) valamint folyamatos kép- és videódokumentációt készítenek az utazásról, a mászásról és a magashegyi táborok mindennapjairól. Terveik szerint 2014 július második hetében indulnának és augusztus 3-án lesz majd a csúcsmászás. Az expedíció költségvetésére nagyrészt összeállt a pénz, de a hiányzó összeg megteremtéséhez még keresnek támogatókat.

 

A hegység

 



Az „Ég hegyei”, a „Mennyei-hegység”, vagy ahogy a kínaiak nevezik Tien-san, a legek hegysége. Bolygónk legészakabbra eső, hétezer méter magasságot elérő csúcsai itt találhatóak. Kettőezernyolcszáz kilométer hosszúságával Földünk egyik legnagyobb tömegű hegysége, melynek felfedezésében és feltérképezésében nekünk magyaroknak elévülhetetlen érdemeink vannak.

 

Az ezerkilencszázas évek hajnalán, a hegységet elsőként ábrázoló térképek Dr. Almásy György vadászútjainak, valamint Dr. Prinz Gyula geológus térképező tevékenységének köszönhetőek. Kiterjedése következtében területén Pakisztán, Kazahsztán és Kína is osztozik, míg legnagyobb tömege Kirgizisztánban húzódik. A „Ég-hegyei” központi vonulatában a Központi-Tien-sanban emelkedik a hegység két legmagasabb csúcsa a 7439 méter magas Pobeda (Győzelem-csúcs) és 7010 méter magas Khan Tengri körülbelül húsz kilométerre egymástól.
 

A csúcs

 


Márvány piramis csúcsával, - az „Egek Szellemének” is nevezett - Khan Tengrit a világ egyik legszebb hegycsúcsaként tartják számon, amelynek első megmászását a hőskor végén 1931-ben egy ukrán hegymászócsapat vezetője, Mikhail Pogrebetsky vitte véghez. A csúcsról látható panoráma magyarjaink közül elsőknek Klotz Róbertnek és Bazsantik Jánosnak adatott meg, akik 1989 augusztusában állhattak a Föld legészakabbra nyúló, hétezer méter magas hegycsúcsán.

 

 

A Csapat

 

Radics Tamás a hegymászást 2007-ben kezdte. A Kárpátok bércein való túrázásokon kívül megfordult már a Durmitor-hegységben, a Központi-Pireneusokban, majd három hetet töltött a Nyugati-Alpokban, mely idő alatt megmászta a Gran Paradisot (4061 m), valamint a Mont Blanct (4810 m) és több háromezer méter magas hegyet. Az Elbrusz Expedíció 2012 társszervezőjeként eljutott az Elbrusz nyugati, 5642 méter magas csúcsára. A 2013-as Székely-Magyar Pamir Expedíció szervezőjeként feljutott a 4830 méter magas Petrovszkíj-csúcsra. A Lenin-csúcsról a rossz idő miatt 6100 méteres magasságból fordult vissza. Jelenleg Ph.D. hallgató a Debreceni Egyetem Ásvány- és Földtani Tanszékén.

 

Misi Dávid a rendszeres hazai túrák mellett 2010-ben próbálta ki magát először magashegységben. A tájak szépsége és a hegymászás semmivel össze nem hasonlítható atmoszférája már az első út alkalmával magával ragadták. Számos túrán részt vett a Déli-Kárpátokban, ahol téli körülmények között megfordult a Fogarasi-havasokban, és több alkalommal a Retyezát-hegységben. Az Elbrusz Expedíció 2012 társszervezőjeként sikeres csúcstámadást hajtott végre az Elbrusz 5642 méter magas nyugati csúcsára. Jelenleg Ph.D. hallgató a Szegedi Tudományegyetem Földtani és Őslénytani Tanszékén.
 

Cikkajánló