MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.11.08. 10:00,   Szöveg: TM,   Fotó: KMNPI, Garancsi Kata, DINPI, Gulyás Attila, Fortepan / Kovácsné Farkas Judit, Facebook / Roli-Zsolti Túrák, 123rf.hu

Tippek őszi kirándulásokhoz – Hétvégi programajánló

Mielőtt megkopaszodnak a fák, és beköszönt a zúzmarás, havas tél, használjuk ki a szunnyadni készülő természet szépségeit. Kimozdulásra csábítunk, és olyan hétvégi szabadtéri programokat ajánlunk, amelyekért megéri kitörni a négy fal közül. 

1. Fehér-tavi darvadozás

 

Fotó: KMNPI

 

Az ősz egyik leglátványosabb természeti látványossága a darvak ezreinek vonulása a Dél-Alföldön. A kelet-európai állomány egyik kiemelt gyülekezési helye a szegedi Fehér-tó és környéke. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság több daruleső túrát is szervez az őszi hónapokban, a Fehér-tavi Darvadozás azonban több ennél. November 10–11-én változatos programokkal, természetfotó-kiállítással, vadállat-bemutatóval, kézműves-foglalkozásokkal várják a családokat Szatymazon. Mindkét napon 15 órától darunéző túrán is részt vehetnek az érdeklődők, amikor megtekinthetik a Fehér-tó napnyugta előtti darumozgalmát.

 

Mikor?
2017. november 10–11.
Hol?
Szatymaz, Postakocsi csárda
Részletek ide kattintva.

 

2. Csillagnéző túra a Gerecsében

 

Fotó: Garancsi Kata  Fotó: DINPI

 

A túra a Tatabánya fölötti Turul-emlékműtől indul. Az elején és útközben természetvédelmi és vadász szakember beszél az őszi erdőről és a Gerecse vadjairól. Az emlékműhöz már naplemente után érkeznek vissza a résztvevők, és ahogy feltűnnek a csillagok, kezdődik az égi barangolás. Távcsövet érdemes lesz magunkkal vinni. Táv: 3–4 km. Időtartam: kb. 3 óra.

 

Mikor?
2017. november 10. 20.00 – 23.00
Hol?
Tatabánya, Turul-emlékmű
Részletek ide kattintva.

 

3. Zselici gyalogtúra

 

Fotó: Gulyás Attila

 

A Zselic látványos részein vezet végig a túra. A Kaposvárról induló hosszú körtúra közel 31, a középtáv 20 kilométer, és egy rövid családi táv is szerepel a programban. A két hosszabb résztáv érinti a Cseri-parkot, a Tókaji-parkerdőt, Dózsatelepet, Kaposdadát, Szennát, a Fehér-partot, a Töröcskei-tavat és a Vackor tanyát.

 

Mikor?
2017. november 11. 7.00 – 15.00
Hol?
Kaposvár, a rajt és cél helyszíne: Gárdonyi Géza Általános Iskola
Részletek ide kattintva.

 

4. Malmok nyomában a Séd völgyében

 

Fotó: Fortepan / Kovácsné Farkas Judit

 

A túra a Séd kanyarulatai között vezet, ahol nyolc, egykor működő malom nyomait kutatják fel a résztvevők. Útvonala érinti a Laczkó-forrást, az Unger-malmot, az Éllő-malmot, a Puskás-malmot, a Gabriel-malmot, a jezsuita templomot, a káptalani Kis-malmot, a Margit-romokat, a Ring-malmot, a Benedek-hegyet, az úrkúti malmot és a Friedler-malmot. Táv: 3,5 km. Időtartam: 3–3,5 óra.

Mikor?
2017. november 11. 9.00 – 12.30
Hol?
Veszprém, Veszprémvölgyi út 122.
Részletek ide kattintva.

 

5. Rákosborzasztó

 

Fotó: Facebook / Roli-Zsolti Túrák

 

A túra útvonala két „körből” áll, egy 14,7 km-es nagy körből (Felsőrákosi-rétek, Naplás-tó/Cinkotai-kiserdő; a teljes körből 2,2 km aszfalt) és egy 10,3 km-es kis körből (Városi-erdő; a teljes körből 1,6 km aszfalt). Ezek a körök a 10-es és 15-ös távok útvonalai. A 25-ös táv a két kör, ami először a nagy, 15 km-es körön indul. Az útvonalak nem turistajelzéssel ellátott utakon vezetnek, ezért a teljes nyomvonalat kiszalagozzák a szervezők.

 

Mikor?
2017. november 12. 7.00 – 14.00
Hol?
Budapest, rajt és cél helyszíne: Akadémiaújtelep
Részletek ide kattintva.

 

6. Várgesztes terepfutás

 

Fotó: 123rf.hu

 

A Vértesben futhatnak egy jót, akik szeretik a terepen mozgást. A hosszútáv nagyjából 16 kilométer, a rövidtáv 4, és a szervezők gondoltak a legkisebbekre is, és egy 200 méteres ovis távot is beiktattak a programba. Érdemes előnevezni november 10-ig, mert helyszíni nevezéssel csak 30 indulót tudnak fogadni a rendezők.

 

Mikor?
2017. november 12. 11.00 – 13.30
Hol?
Várgesztes, Faluház
Részletek ide kattintva.

 


 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. december
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...