MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

2017.09.01. 13:34,   Szöveg: MTI,   Fotó: dr. Elter Tamás, Ipolytarnóci Ősmaradványok

Tíz éve kerültek elő a bükkábrányi ősfák

Az évforduló alkalmából október végéig minden hétvégén más-más programot szerveznek az Ipolytarnócon. Lesznek filmvetítések, VR-szemüveges bemutatók és gyerekfoglalkozások.

Fotó: dr. Elter Tamás

 

Az Ősfenyő Belépő Látogatóközpontban szeptember közepétől érintőképernyős terminálok segítségével, játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a gyerekek és a felnőttek a Pannon-tenger korát, és interaktív bemutatókat, feladatokat kínálnak azoknak is, akik a természetben szeretnék próbára tenni tudásukat. Október végéig tart a programkavalkád: hétvégente filmvetítésekkel, gyerekfoglalkozásokkal és VR-szemüveges bemutatókkal idézik meg a 7 millió évvel ezelőtti Pannon-tenger világát. Az őszi időszakban a 4DX mozivetítés és a kombinált belépők díját is csökkentették. 

 

Fotó: Ipolytarnóci Ősmaradványok

 

Ipolytarnóc, a palóc Pompeji
o Ha Szécsénytől északra, a szlovák határ felé autózunk, elénk tárul a festői szépségű nógrádi táj látványa. A szelíd dombvidék mélyén egy évmilliókkal korábbi, trópusi világ kőzetrétegekbe zárt üzenete vár türelmesen arra, hogy megfejtsük a titkait. A cikk folytatásához kattints ide

Ipolytarnócon szeptember 10-én nyitják meg Galbács Tamás fotókiállítását, 23-án pedig Palóc Termelői Napot tartanak, ahol a környék termelői és termékei mutatkoznak be.


A bükkábrányi bányából tíz éve, mintegy 60 méter mélyről kerültek elő azok az ősfák, amelyekből öt az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen, három a miskolci Pannon-tenger Múzeumban tekinthető meg.

 

 

Fotó: Ipolytarnóci Ősmaradványok

 

A bükkábrányi lelet őslénytani világszenzáció, hiszen szerves anyagként maradt meg az egykor a Pannon-tenger partján álló, 300-400 éves korukban elpusztult fák néhány része. Az öt-hat méter magas, másfél-három méteres átmérőjű tizenhat fatörzs eredeti, álló helyzetében konzerválódott.

 

Még több információ a látogatóközpont weboldalán.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ipolytarnóc, a palóc Pompeji

Megújult felületen az ipolytarnóci ősmaradványok

Még gazdagabb lehetet az ősvilági Pompeji

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
PROGRAMOK
2018. január
H K Sze Cs P Szo V
01020304050607
08091011121314
15
16
1718192021
22232425262728
293031
program
korlátozás
A hónap fotója
2017. december
Tóth László:
Téli rajz
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...