MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.02.26. 15:27,   Szöveg: MME,   Fotó: 123rf.com, MME

Több mint 11 000 erdei fülesbaglyot számoltak

Január közepén tartották az országos bagolyfelmérést, amiben a lakosság is részt vehetett. Idén minden eddiginél több adat érkezett be, és kiderült, hogy hazánk legalább 459 településén, 694 helyszínen 11 412 erdei fülesbagoly telel.

Fotó: 123rf.com

 

Már tíz éve minden télen megtartják a számlálást, de idén fordult elő elsőként, hogy az ország összes megyéjéből és a fővárosból is érkeztek megfigyelési adatok – adta hírül a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A lakosság mellett az MME helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzeti parkok természetvédelmi őrszolgálata, két óvoda, két általános iskola és egy középiskola, összesen több mint 350 fő vett részt a számlálásban.

 

Illusztráció: MME

 

A városbarát huhogó
o Magyarország leggyakoribb, általánosan elterjedt bagolyfajának képviselőit – gyakorta látható, hosszú tollfülükről – igen könnyű felismerni, a téli hónapokban pedig még arra is van esélyünk, hogy lakott területen pillantsuk meg őket, ahol olykor nagyobb csapatokba verődve várják az éj leszálltát, hogy vadászni induljanak. Az erdei fülesbagolyról a Turista Magazin 2018. februári számában olvashatsz bővebben. >>

16 olyan település volt, ahol több mint 100 erdei fülesbagoly telelt: a legtöbb egyeddel Túrkeve és Kisújszállás büszkélkedhet. Az adatokból sok érdekesség leszűrhető, például az elfogyasztott rágcsálók számára is lehet következtetni. Mivel egy erdei fülesbagoly naponta átlagosan 2 és fél egeret, mezei pockot vagy hasonló méretű zsákmányt fogyaszt, és a telelési időszak nagyjából 100 napig tart, az itt tartózkodó 11 412 bagoly legalább 2 853 000, mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztít el ezen a télen. Érdekességképp: ennyi mezei pocok méretű zsákmányállat össztömege (ha 25 grammos átlagos testtömeggel számolunk) 71,5 tonna. Nem elhanyagolható tényező, hogy így a gazdáknak ennyivel kevesebb drága, a környezetre is káros irtószert kell használnia.

 

Fotó: 123rf.com


A következő hetekben az erdei fülesbaglyok elindulnak a fészkelőhelyeikre, számuk folyamatosan gyérülni fog, akár napok alatt a töredékére eshet vissza. Március közepére, végére elnéptelenednek a téli gyülekezőhelyek. Aggodalomra semmi ok: ha kellemesnek találták a téli pihenőhelyet, november-december környékén újra visszatérnek.


Ha te is szeretnél tenni valamit az erdei fülesbaglyokért, ide kattintva megtudhatod, hogyan biztosíthatsz számukra fészkelőhelyet, itt pedig az egérvárak kialakításához kapsz útmutatást.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Így néz ki most Magyarország bagolyfővárosa

Te is csatlakozhatsz az idei erdeifülesbagoly-számláláshoz

Téli vendégek a városban

Ne lepődj meg, ha bagolyfürtöket látsz a város fákon


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. december
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...