MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.08.07. 09:00,   Szöveg: TM,   Fotó: facebook.com / ujhelyifutrinka, facebook.com / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága, dunaipoly.hu, geopark. hu, www.facebook.com/naprozsavendeghaz, www.hetretorszag.hu, kurultaj.hu

Tombol a nyár – hétvégi programajánló

Az időjósok szerint a mostani hétvégén lesz minden, hol napsütés, hol zápor, hol felhőszakadás, de velünk marad a kánikula. Ez az augusztus már csak ilyen. Ezért olyan szabadtéri programokat ajánlunk, ahol együtt hűsölhet és mozoghat az egész család. 

Mutatjuk, hogy mik a lehetőségek, és miért ne maradj otthon.

 

1. Az Erdőjáró Futrinka pelelesre indul

 

Fotó: facebook.com / ujhelyifutrinka

 

Kiránduló Erdőjáró gumikerekes kisvonat pelelesre viszi utasait a Zemplénbe, Rudabányácskára. Diavetítéses előadás keretében ismerkedhetnek meg az érdeklődők a mesterséges madárodúk élővilágával, és vezetett túrán is részt vehetnek.

 

Mikor?
2018. augusztus 9. 15.00–18.00
Hol?
Zemplén, indulás a kisvonattal Sátoraljaújhelyről, a Kazinczy Ferenc Múzeum elől, érkezés Rudabányácskára, a Smaragdvölgybe.
Bővebb információ ide kattintva.

 

2. Evezés a tőserdei Holt-Tiszán

 

Fotó: facebook.com / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága

 

A délutáni vezetett vízitúrán a résztvevők bepillanthatnak a tőserdei holtág élővilágába. A helyek száma korlátozott, előzetes bejelentkezés és foglalás szükséges!

 

Mikor?
2018. augusztus 10. 15.00–18.00
Hol?
Lakitelek, Tőserdő, találkozó: Lakitelek-Tőserdő üdülőtelep parkolójában, a hídnál.
Bővebb információ ide kattintva.

 

3. Szöcskeugrás és csillaghullás

 

Fotó: dunaipoly.hu

 

A túra Nagykovácsiból indul, és a Nagy-szénás tanösvényt járja be a Budai-hegységben. Az útvonal két főszereplője a fűrészlábú szöcske, Magyarország legnagyobb rovarja, amelyet becserkészhetünk, illetve a naplemente után Földünk felett ilyenkor elvonuló Perseidák meteorraja, csillaghullással. Te mit kívánnál? A túra hossza 3 km, időtartama 3 óra. A programra előzetes bejelentkezés szükséges.

 

Mikor?
2018. augusztus 10. 19.00–22.00
Hol?
Budai-hegység, Nagykovácsi, találkozóhely: polgármesteri hivatal parkolója
Bővebb információ ide kattintva.

 

4. Malmok nyomában a Séd völgyében

 

Fotó:

 

A túra a Séd kanyarulatai között vezet, ahol nyolc, egykor működő malom nyomait kutatják fel a résztvevők. Útvonala érinti a Laczkó-forrást, az Unger-malmot, az Éllő-malmot, a Puskás-malmot, a Gabriel-malmot, a jezsuita templomot, a káptalani Kis-malmot, a Margit-romokat, a Ring-malmot, a Benedek-hegyet, az úrkúti malmot és a Friedler-malmot. Táv: 3,5 km. Időtartam: 3,5–4 óra.

 

Mikor?
2018. augusztus 11. 9.00–14.00
Hol?
Veszprém, Lackó-forrás (Veszprémvölgyi út 122.)
Bővebb információ ide kattintva.

5. Ősfenyves-túra a Bakonyban

 

Fotó: www.facebook.com/naprozsavendeghaz

 

A Fenyőfő környékét bejáró teljesítménytúrán 30, 20 és 10 kilométeres résztávok közül választhatunk. A Fenyőfőről induló körtúrák útvonalai érintik többek között a Pápalátó-követ, a Likas-követ, az ősfenyvest, a Mennydörgő-hegyi legelőt. A túra után pedig, ha kedvünk tartja, a falunapon is szétnézhetünk.

 

Mikor?
2018. augusztus 11. 7.00–13.00
Hol?
Fenyőfő, a cél és rajt helyszíne: Faluház
Bővebb információ ide kattintva.

 

6. Hétrétország köztivál az Őrségben

 

Fotó: www.hetretorszag.hu

 

Komolyzenei, jazz- és népzenei koncertek, színházi előadások, filmvetítések, ismeretterjesztő előadások is szerepelnek az Őrség legnagyobb kulturális „köztiváljának” kínálatában. Természetjáró programok keretében gyógynövénytúrákat is szerveznek, Orfalun, a füveskertben gyógynövénynapot tartanak. Húsz őrségi településen pedig nyitott portákkal és őrségi ételkínálattal várják a látogatókat.

 

Mikor?
2018. augusztus 11–20.
Hol?
Őrség, Őriszentpéter
Bővebb információ ide kattintva.

 

7. Kurultaj fesztivál Bugacon

 

Fotó: kurultaj.hu

 

Európa legnagyobb lovas hagyományőrző fesztiválját tartják augusztus második hétvégéjén, Bugacon. A rendezvény nemcsak remek családi program, de ritka kulturális esemény is. Lovas- és íjászversenyekkel, kézműves kirakodóvásárral, kiállításokkal, tudományos előadásokkal és több mint száz hagyományőrző csoport bemutatkozásával várja az érdeklődőket.

 

Mikor?
2018. augusztus 10–12.
Hol?
Bugac
Bővebb információ ide kattintva.


 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. március
Császár László :
Cseszneki vár
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...