MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.08.10. 14:00,   Szöveg: kmnp.hu,   Fotó: Máté Bence/MME, Mészáros József/MME, Orbán Zoltán/MME

Túlélni a forróságot – furcsaságok a madárvilágban

A nyári rekkenő hőség, az aszály és a rágcsálóhiány több madárfajnál is a szokásostól eltérő viselkedést vált ki. A Körös–Maros Nemzeti Park területén mostanában sűrűn megfigyeltünk ilyen jelenségeket. 

Fotó: Máté Bence/MME

 

A kleptoparazitizmus – azaz a más által megszerzett élelem elrablása – általában csak a kerecsensólymokra jellemző, az elmúlt időszakban azonban a kék vércsék körében is bevett szokássá vált. Mivel a fagyos tél és a kora nyári csapadékhiány miatt a pusztában kevés a mezei pocok és a güzüegér, ezért a kék vércsék sokszor a zsákmánnyal repülő barna rétihéjákat veszik célba. Rájuk repülnek, s addig piszkálják őket, amíg el nem ejtik a zsákmányt, melyet aztán ők gyorsan elkapnak és megesznek.

 

Fotó: Mészáros József/MME

A parlagi sasok táplálkozásában is változás figyelhető meg. Fészkeik körül nagyon sok varjútollat lehet látni. A jelek szerint ők a rágcsálóhiány miatt a dolmányos varjak fészkének kirablására tértek át.

 

Fotó: Orbán Zoltán/MME

A fehér gólyáknál a vizes élőhelyek kiszáradása a fiókaszám csökkenéséhez vezetett. Mivel kevés a vízfelület, ezért kevesebb kétéltűt és halat tudnak zsákmányolni. Most csak azok a párok nevelnek 4-5 fiókát, amelyek a folyókhoz, tavakhoz közeli részeken fészkelnek. A városokban, vizes élőhelyektől távolabb költő gólyapárok fészkében általában csak 2-3 kisgólyát találunk.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Itassuk a nyári hőségben a madarakat!

Itatással segíthetsz a madaraknak a túlélésben

Egyre több vörös vércse költ a Kis-Sárréten

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. december
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...