MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2016.05.04. 12:08,   Szöveg: Turista Magazin,   Fotó: www.loczy.hu, 123rf, www.zoldgomb.hu, Zalaerdő Zrt., Magyar Róbert, Gulyás Attila

Túra, túra és megint túra – Hétvégi programajánló

Mikor máskor menjünk kirándulni, ha nem tavasszal? Még nincs nagy hőség, de a természet már kihagyhatatlan látnivalókkal vonz minket, és túrázni sosem unalmas. Most a hétvégi túraajánlatokból szemezgettünk.

1. Tavaszi madárdaltúra a Börzsönyben

 

Fotó: 123rf


A családias hangulatú túrán a résztvevők bepillantást nyerhetnek az odúkban költő leggyakoribb énekesmadaraink – cinegék, csuszkák, örvös légykapók – életébe. A szakavatott túravezetők segítségével elmélyíthetjük a tudásunkat a Börzsöny élővilágáról, természetvédelméről, megismerhetjük Fekete István és Kittenberger Kálmán kedvelt vadászházát, a Rózsakunyhót, illetve a közelben megbúvó két középkori romot, a pálos kolostorromot és a Bibervárat. A túra hossza 5 km, szintemelkedése 150 m.
Mikor?
2016. május 7. 09.30 – 12.30
Hol?
Találkozó: Törökmezei útelágazás (Kóspallagi út)

A madárdalról még több infó itt.
 

2. Túra a Pál utcai fiúk és Molnár Ferenc nyomában

 

Fotó: www.zoldgomb.hu


A városi és városismereti túra a Magyar Nemzeti Múzeum kertjéből indul, és a Nagytemplom utcai Grundnál fejeződik be. A rajtnál minden nevező kap egy feladatlapot, amelynek kérdéseire a túra állomásain találhatják meg a válaszokat, a célban pedig egy totót kell megfejteni. A túra teljesítői oklevelet kapnak, a totó megfejtői között pedig könyveket sorsolnak ki. Regisztráció: május 4. éjfélig elküldött nevezéssel.

Mikor?
2016. május 8.
Hol?
Találkozó: Magyar Nemzeti Múzeum előtere (Budapest, VIII. kerület, Múzeum krt. 14–16.)

A városi túráról még több infó itt.
 

3. Túra a Vétyemi-ősbükkösbe

 

Fotó: Zalaerdő Zrt.


Vétyem-puszta közelében van az ország egyik legöregebb és legnagyobb fákból álló erdeje. A bükkfák közel 200 évesek és igazán impozáns méretűek. Az ősbükkösben nincs fakitermelés, máshol nem látni ennyi lábon álló és kidőlt száraz fát, amelyek kiváló gomba-, rovar- és madárélőhelyek. A túra hossza: 11 km, időtartama: 4 óra.
Mikor?
2016. május 8.
Hol?
Mura Menti Tájvédelmi Körzet, Szécsisziget
A szécsiszigeti túráról még több infó itt.

 

4. „Három Város”-túra három jármóddal

 

Fotó: Magyar Róbert


A Három Város elnevezésű túra nemcsak a gyalog-, de a kerékpáros és a vízitúrázóknak is programlehetőséget kínál. Az útvonal a közép-békési térség három városát: Békést, Békéscsabát és Gyulát köti össze, jól jelzett turistautakon, illetve a településeken kívül, jellemzően erdei, ligetes környezetben vezet. A vízitúrázók az Élővíz-csatornán, az egykori Fehér-Körös medrében evezhetnek keresztül a három város legszebb belvárosi parkjain.
Mikor?
2016. május 8.
Hol?
Békéscsaba–Gyula-útvonalon
A három város túráról infó itt.

 

5. Bringatúra a Börzsönyben

 

Fotó: Gulyás Attila


A hagyományokhoz híven idén is május első szombatján rendezik meg Királyréten a Királyréti Erdei Vasút napját. Ezen a napon a Királyrétre érkező autósóknak nem kell fizetniük a parkolásért, ha kerékpárral mennek tovább (P + B = Parkolj és Bringázz). A Királyréti Erdei Vasút napján avatják fel és adják át a börzsönyi kerékpárutakat összezáró Királyrét–Nógrád-makadámutat, és ezt egy játékos bringatúra követi az adott szakaszon. A túraversenyen résztvevői között ajándékokat sorsolnak ki.
Mikor?
2016. május 7. 11.30 – 15.00
Hol?
Királyrét–Nógrád
A bringaútról még több infó itt.

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. december
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...