MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2015.12.22. 09:00,   Szöveg: Lénárt Léni,   Fotó: Gulyás Attila, Facebook/Tettyei Mésztufa-barlang, about.me/susannakristo, www.lovas.hu, Wikipedia, www.naturpark.hu, panoramio.com/enzehu

Túradömping és hangtálas lazulás – Programajánló az év végére

Az ünnepek után elég menő túrázással kezdeni az új évet, ezért ne fogd vissza magad. Irány a Ság hegy, Felsőörs földtani értekei, az Őrségben a hármashatár, aki pedig lazulni szeretne, az hallgathat rezgő hangtálakat a tettyei Mésztufa-barlangban, vagy átadhatja magát a lantmuzsikának és a csillagászati ismereteknek a Pannon Csillagdában.

 

1. Begjliégető vulkántúra

 

Fotó: Gulyás Attila

Nem kell Kamcsatkáig utaznod egy jó kis vulkántúra kedvéért, igaz, pöfékelő hegyet nem ígérhetünk, de egy jó túrát annál inkább. Ehhez nem kell mást tenned, mint felvenni a bakancsodat, és meg sem állni a Kemenes Vulkánparkig, ahol egy vulkánséta keretében, téli környezetben fedezheted fel a Ság hegy szépségeit. Akkor se szomorkodj, ha nem tudtál részt venni a kiránduláson, mert három nappal később megismételheted a kiruccanást: akkor egy tempósabb, intenzívebb túrán talpalhatsz fel a tanúhegyre, ahol feltárul előtted a bazaltvulkán minden titka.

Mikor?
2015. 12. 27. és 2015. 12. 30.
Hol?
Kemenes Vulkánpark – A térképen itt nézheted meg.
Bővebb infó: kemenesvulkanpark.hu 

2. Egyensúlyteremtő hangtálélmény a barlangban

 

Fotó: Facebook/Tettyei Mésztufa-barlang, about.me/susannakristo

Ellazító rezgések különleges hanggal fűszerezve – ez mind a tettyei Mésztufa-barlangban, ahol december utolsó vasárnapján adhatod át magad a nem mindennapi programnak. A majdnem 20 hangtál, 3 gong, kristály hangpiramis és egyéb egyéni hangszerek játéka alatt mélyen ellazulhatsz, és megtapasztalhatod a hangok és a csend csodálatos világát. Ha szeretnéd, a kezedbe is veheted és megszólaltathatod a tálakat és a csengőket. A harmonikus rezgések jótékonyan hatnak a belső egyensúlyod megteremtésére, a lelki béke megtartására, és feltöltik az energiaraktáradat.

Mikor?
2015. 12. 27., 17–19 óra
Hol?
Tettyei Mésztufa-barlang, Pécs, Tettye tér déli vége, Tettye utca
Bővebb infó: barlangpecs.hu

3. Viszlát óév, helló geotúra

 

Fotó: www.lovas.hu

10 km színről színre a kőzetek birodalmában, hat óra alatt. Nem, nem lebeszélni szeretnénk a túráról, hanem épp ellenkezőleg, rávenni arra a kalandozásra, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és egyben a Bakony–Balaton Geopark évzáró programján vár rád. A túrán megismerkedhetsz a legváltozatosabb színű kőzetekkel, egy őskori festékbánya gödreiben pedig azt is kipróbálhatod, hogyan készül a kőből festék. A festői Király-kúti-völgyben arra is fény derül, hogyan válik a víz kővé, a kő vízzé. A Felsőörs földtani értékeihez vezető kiránduláson a vadregényes táj és a kulturális értékek bemutatása is szerepel. Jelentkezési határidő: december 29. kedd, 20.00 óra.

Mikor?
2015. 12. 30., 10–16 óra
Hol?
Nosztori-pihenő (Kalandpark)
Bővebb infó: bfnp.hu/hu

4. Csillagászat muzsikával fűszerezve

 

Fotó: Wikipedia

Tudtad, hogy Galileo Galilei zenészcsaládból származik? Az apa, Vincenzo Galilei, és a tudós testvére, Michelagnolo Galilei, koruk meghatározó muzsikusai, zeneszerzői voltak. A Pannon Csillagdában Nagy Csaba lantművész előadása mellett megismerheted a tudós munkásságát, a planetáriumban levetítik az Acta Galilei című filmet, derült ég esetén pedig megfigyelhetők lesznek az égen azok az objektumok, amelyeket Galilei tanulmányozott elsőként az emberiség történetében. A program 8 éves kor alatt nem ajánlott.

Mikor?
2015. 12. 29., 18–20 óra
Hol?
Pannon Csillagda, Bakonybél
Bővebb infó: bfnp.hu

5. Éjféli koccintás az Óháznál

 

Fotó: www.naturpark.hu

Számos kreatív módja van az óév kulturált búcsúztatásának, de ha ezúttal valami rendhagyó programra vágysz, akkor az Írottkő Natúrpark éjszakai talpalását pontosan neked találták ki. A 8 km-es túra útvonala: Szénsavas-kút – Erdei tornapálya – Óház-kilátó. Ez utóbbi helyszínen pedig koccinthatsz az eltelt év tiszteletére. A túrára előzetes bejelentkezés szükséges. Határidő: december 28.

Mikor?
2015. 12. 31., 22.00 óra
Hol?
Szénsavas-kút (Kőszeg, Temető u. és Hermina u. kereszteződése)
Bővebb infó: naturpark.hu

6. Évadnyitó túra a hármashatárhoz

 

Fotó: panoramio.com/enzehu


Vágj bele, és kezdd az új évet rögtön egy 10 km-es túrával. Már most érdemes bevésni a naptáradba azt a gyalogtúrát, amelyet a Hampó-völgyön át a hármashatárra szerveznek az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. A kirándulást követően étkezési lehetőség a hármashatárnál lesz, rossz idő esetén a faluban. Menü: sült kolbász mustárral, tormával, zsemlével.

Mikor?
2016. 01. 02., 10–14 óra
Hol?
Találkozó: Felsőszölnök, Keresztelő Szent János-templom melletti parkoló, Templom út 11.
Bővebb infó: orseginemzetipark.hu

 

Kapcsolódó cikkek:
Még több hír a Pannon Csillagdáról

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...