MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.07.12. 10:09,   Szöveg: knp.nemzetipark.gov.hu,   Fotó: KNPI, Panoramio / ossian71

Tűz pusztított Bugacon

A Bugaci Ősborókás öt évvel ezelőtti megsemmisülése után most megint lángokban állt az erdő a területen. Szerencse, hogy éjszaka esett az eső.

 

Július 11-én a délutáni órákban lángok csaptak fel Bugacon, a Kiskunsági Nemzeti Parkban. Öt-hat hektáron égett az erdő a bioszféra-rezervátum magterületén. Az aljnövényzet és a kidőlt fák gyulladtak ki egy nyílt homoki gyepekkel tagolt, sarjas nyaras területen.

 

Fotó: KNPI


A tüzet önkéntes tűzoltók oltották a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szakembereivel. Munkájukat nehezítette, hogy a tűz helyét csak gyalog lehetett megközelíteni, így csak kéziszerszámokkal dolgozhattak. A tűz továbbterjedését végül sikerült megakadályozni, és az éjszakai eső is sokat segített abban, hogy reggelre eloltották a lángokat. Jelenleg egy kiskunfélegyházi és egy kecskeméti hivatásos egység dolgozik a helyszínen a nemzeti park kollégáival, utómunkálatokat végeznek.

 

Fotó: Panoramio / ossian71

Az ősborókás 2009-ben


Ezen a területen már 2012-ben is pusztított a tűz. Akkor 1000 hektáron égett fenyves, nyaras és borókás, és a Bugaci Ősborókás teljesen megsemmisült. A most kigyulladt öt-hat hektáros terület is a valamikori Ősborókás része volt. A 2012-es tűzben a borókák teljesen elpusztultak, a nyaras viszont újrasarjadt.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Brutális pusztítást végzett a tűz a Fertő tavon

Országszerte tilos tüzet gyújtani

Tűz ütött ki a Kőszegi-hegységben

Erdőtűz emberi gondatlanságból Pátynál


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. december
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...