MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

2017.06.12. 11:35,   Szöveg: kmnp.hu/TM,   Fotó: Czifrák Gábor / KMNPI, Horváth Márton / MME

Újra együtt a parlagisas-család

Jó hír, hogy meggyógyult, és már vissza is került a fészekbe az a parlagisas-fióka, amelyet május végén egy fészek alatt, meglehetősen rossz állapotban találtak meg a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

A természetvédelmi őrszolgálat szakemberei éppen területellenőrzést végeztek, amikor Dévaványa térségében, egy ismert parlagisas-fészek alatt rábukkantak a körülbelül négyhetes fiókára. A madár nagyon rossz állapotban volt: lesoványodott, mindkét szárnya tele volt nyüvekkel, s láthatóan hamarosan elpusztult volna a fertőzések következtében.

 

Fotó: Czifrák Gábor / KMNPI

A fiókát a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai beszállították a dévaványai Túzokvédelmi Állomásra, ahol mentesítették az élősködőktől, majd feljavították a kondícióját. Néhány nap elmúltával már nyoma sem volt a fertőzöttségnek, jó étvággyal fogyasztotta napi húsadagját. A cél az volt, hogy minél hamarabb vissza tudják helyezni a családi fészekbe. Június 7-én sikerült is visszatenni eredeti fészkébe, a testvérei mellé. A szülőmadár azonnal a fészekre repült, és most már mindhárom fiókáját együtt neveli tovább.

 

Fotó: Horváth Márton / MME

Parlagi sas

 

Parlagi sas (Aquila heliaca)
A vágómadárfélék (Accipitridae) családjába, a sasformák (Aquilinae) alcsaládjába tartozik. Világszerte veszélyeztetett, Magyarországon fokozottan védett (természetvédelmi értéke 1 millió forint), több nemzetközi egyezményben is kiemelten kezelt ragadozó madár. Hazánk egyik legnagyobb termetű madara, szárnyfesztávolsága a 2 métert is meghaladhatja. Testtömege 2,5–4,5 kg, testhossza elérheti a 75–83 centimétert. A hímek kb. 2,5–4 kg tömegűek, a tojók általában 2,8–4,5 kg-osak. A nőstény 2-3 tojást rak, a fiókák kb. 42-43 nap múlva kelnek ki. Két hónapos korukban hagyják el a fészket. Eurázsiai elterjedésű faj, Oroszország és Ukrajna sztyeppjein, egészen a Bajkál-tóig megtalálható. Európában a Kárpát-medence térségében (elsősorban Magyarországon és Szlovákiában), valamint a Balkán-félszigeten (Macedóniában, Bulgáriában) és Törökországban fészkel.
 

Kapcsolódó cikkeink:

Gyűrűt kapnak a sasfiókák

Sasmenedék a Kárpát-medencében

Sasközpont a Jászságban
 





HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. július
Czigány Dávid:
Első fények
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...