MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.04.26. 11:42,   Szöveg: TM,   Fotó: Gulyás Attila, KMNPI, Zsila Sándor / DINPI, Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal,

Újra tombol a tavasz – hétvégi programajánló

Ha létezik kirándulásra való idő, akkor a hétvégén az lesz. Nyugodtan lehet programot tervezni a szabadba. Mutatjuk, hogy mik a lehetőségek, és miért ne ülj otthon. 

1. Karancs–Medves 50/35/20

 

Fotó: Gulyás Attila

 

Idén 25. alkalommal rendezik meg a Karancs–Medves-teljesítménytúrákat 50, 35 és 20 kilométeren. A túra látványos útvonalon kanyarog. Szép kilátás nyílik Salgótarján és környékének történelmi, geológiai, turisztikai látványosságaira. A két hosszabb táv elvezet a Pipis-hegyhez, a Ceberna-völgy bejáratához, majd érinti Kápolna-hegyet, a Karancs-csúcsot, Salgó várát, a Medves-fennsíkot és a Pécs-kő nyergét.

 

Mikor?
2017. április 29. 6.00 – 10.00
Hol?
Salgótarján
Részletek ide kattintva.

 

2. Körös-körül a Körös körül

 

Fotó: KMNPI

 

Szakvezetéses kerékpártúra a Hármas-Körös mentén. Aki szeretné megismerni Szarvas és Békésszentandrás környékének természeti környezetét, élővilágát, annak jó program lehet a Körös hullámterén átvezető túra, amely a Körös-völgyi Látogatóközpont és Állatparktól indul, érinti a Szarvasi Arborétumot, a Szarvas és Mezőtúr között közlekedő kompot, Békésszentandrás „duzzasztóművét”, a Halásztelki tanösvényt, a Nagy-foki-holtágat, valamint Szarvas belterületét.

 

Mikor?
2017. április 29. 14.00 – 17.00
Hol?
Szarvas
Részletek ide kattintva.

 

3. Virágzik a pilisi len

 

Fotó: Zsila Sándor / DINPI

 

A vezetett túra során festői szépségű tájakon haladnak a résztvevők, Nagykovácsiból egészen Pilisszentivánig az erdőn keresztül. A kirándulás alatt megismerkedhetnek a terület karakteres élőhelyeivel, védett és fokozottan védett növényeivel, köztük a Földön csak itt élő pilisi lennel, mely a Szénások Európa Diplomás Területének egyik igazi ékköve. Táv: 5 km. Időtartam: kb. 4 óra.

 

Mikor?
2017. április 29. 10.00 – 14.00

Hol?
Nagykovácsi, találkozó helye: a polgármesteri hivatal parkolója
Részletek ide kattintva.

4. Irány a hajdúnánási kihajtás!

 

Fotó: Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal 

Az ünnepség keretében a pásztorok kihajtják azt a több száz jószágot, amely bivalyokból, szürke marhákból, rackákból, kecskékből és magyar tarkákból áll. Az egész napos rendezvényen a kisebbek kézműves-foglalkozásokon vehetnek részt, a nagyobbak pedig a hagyományos pásztorételfőző-versenyen mutathatják be kulináris tudományukat. Lesz még néptánc, citera és nótaszó, lovasbemutató, pásztorénekek éneklése, és a pásztortűz gyújtása színesíti a nap további részét.

 

Mikor?
2017. április 29. 10.00 – 17.00

Hol?
Hajdúnánás, Kendereskert
Részletek ide kattintva.

 

5. Különleges vártúra a Bükk északi gerincén

 

Fotó: Gulyás Attila

 

A Bánkútról induló körtúra célja a természetvédelem, a madárvilág és a régészeti értékek (őskori, ókori és középkori várromok) megismertetése a Bükk északi részének bükköseiben. A szakvezetéses kirándulás egyedisége, hogy olyan fokozottan védett helyeket is bemutat, ahová egyébként tilos a belépés. Útvonala érinti a Nyír-követ, a Vár-völgyet, a Dédes-várat, a Kisvárat, a Verebec-várat és az Ördögoldalt.

 

Mikor?
2017. április 30. 9.00 – 15.00
Hol?
Bükk, Bánkút, találkozóhely: a Fehér Sas Panzió előtti parkoló
Részletek ide kattintva.

 

6. Geotúra a vulkánok és a tüzes borok félszigetén

 

Fotó: Gulyás Attila

 

A túra Tihanyi-félsziget keleti és középső területeire kalauzol el. A résztvevők Tihany községből indulnak, kezdésnek felkapaszkodnak a Ciprián-forrás érintésével az Óvár tetejére, majd ellátogatnak a Barátlakásokhoz, és az Avarsánc tetejéről nyíló nem mindennapi látkép után a Kis-erdő-tető vulkáni kúpjáról visszaereszkednek Tihany szívébe. A hosszabb túrára vállalkozók megnézik még Hármashegyi-kúpot, a Gomba-kúpot, az Átjáró-barlangot, és az Aranyház néven elhíresült „Fellegvárat” is. Táv: 6 km. Időtartam: kb. 4 óra.

 

Mikor?
2017. április 30. 10.00 – 14.00

Hol?
Tihany, találkozó helye: Levendula Ház Látogatóközpont
Részletek ide kattintva.
 

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. március
Császár László :
Cseszneki vár
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...