MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2015.04.10. 15:20,   Szöveg: Sajtóközlemény,   Fotó: Gulyás Attila

Vár a Cuha-völgyi vasút ünnepnapja

2015-ben április 18-án, szombaton rendezik meg a 11-es számú, Győr – Veszprém közötti Cuha-völgyi vasút ünnepnapját.

Budapestről (Bp.-Kelenföld pu. i. 6:34) Győrön (i. 9:17), majd a Cuha-völgyön át Zircre (é. 11:25) gőzvontatású nosztalgiavonat fog közlekedni, amely Zircről 16:00-kor fog szintén Győrön át visszaindulni Budapestre (Bp.-Kelenföld pu. é. 20:15). Akiknek kényelmesebb, Székesfehérvár és Veszprém térségéből is csatlakozhatnak az ünnepséghez.


A legszebb, Cuha-völgyi szakaszon a gőzvontatású nosztalgiavonat – a környékbeli kirándulók kedvéért – tenni fog egy fordulót Zircről (i. 12:00) Porva-Cseszneken, Vinyén át Bakonyszentlászlóra (é. 12:33) és vissza (Bakonyszentlászló i. 14:20, Vinye i. 14:33, Porva-Csesznek i. 14:45, Zirc é. 15:00). A betétjárat lehetőséget ad a legendás szépségű Cuha-völgy 4 km hosszú, Porva-Csesznek és Vinye állomások közötti sziklás szurdokának végigjárására. A tervek szerint 13:30-kor a Cuha-völgy viaduktjánál rövid megemlékezésre kerül sor – felidézik a vasút építését, megidézik építőit, s a közelmúlt megszüntetési terveivel szembeni ellenállás emlékezetes eseményeit.

 

A Cuha-völgyi vasútról itt olvashatsz bővebben!


„A Magas-Bakony vonulatait átszelő Cuha-patak szűk, nagy esésű, néhol erősen kanyargó szurdokvölgye nem igazán alkalmas vasútvonal vezetésére, ezért az itteni pálya építése rendkívüli műszaki felkészültséget igényelt a kor szakembereitől. Gyakran a meredek hegyoldalak szikláinak lerobbantásával alakították ki a vaspályát, három helyen pedig csak alagutak fúrásával tudták továbbvezetni a síneket. Ebben jeleskedett egy fiatal mérnök, Gubányi Károly, aki néhány évvel később az itt szerzett tapasztalatait már a kínai vasútépítkezéseknél hasznosította...” Részlet a viaduktnál álló vasúttörténeti ismertetőtábla tájékoztatásából.


A páratlan vonalvezetésű vasút 2006-ban a szüneteltetendők listájára kerül, ám az érintett önkormányzatok, civil szervezetek összefogása eredményeképpen a forgalom megmaradt, sőt a Veszprém–Bakonyszentlászló szakaszt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 2011-ben műemléki védelem alá vonta, 2013 óta a vonal a nemzeti vagyon része. (Bakony turistakalauz, Cartographia, 2014)


A felejthetetlen szépségű gyalogtúra végén Vinyéről a nosztalgiavonattal (i. 14:33) vissza lehet utazni Zircre. A Veszprém felé továbbtúrázóknak még marad idejük a felújított ciszterci apátság és az arborétum megtekintésére.
Minden vasútbarátot, természetjárót szeretettel vár a Bakonyvasút Szövetség és a MÁV Nosztalgia Kft.!

 

További információ, helyfoglalás: www.bakonyvasut.eu

 

Kisvasutas cikkeinkért kattints ide!


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...