MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.09.06. 09:34,   Szöveg: TM,   Fotó: Garancsi Kata

Végigjártuk a Horthy-túrát Kenderesen

A kastély, ahol Horthy Miklós született, a kenderesi római katolikus és a református templom, tengerészeti kiállítás, a Horthy-liget és a családi kripta. Ezekből áll össze a Horthy-túra, szeptemberi számunk História rovatának témája.

Véreskezű diktátor, hazaáruló vagy éppen az ország megmentője. Mindhárom jelzővel illették hajdanán vitéz nagybányai Horthy Miklóst, személye és tevékenysége a mai napig megosztja az embereket, még a történészek is vitatkoznak rajta. Akárhogy is, leszögezhetjük: Kenderesen abszolút pozitív a megítélése, hiszen a város nagyon sokat köszönhet a kormányzónak.

 

Fotó: Garancsi Kata


A sétát a Horthy-kastélynál kezdtük, amely jelenleg kollégiumként működik mezőgazdaságot és vendéglátást tanuló diákok számára. A kastélynak persze – ahogy az már lenni szokott – hosszú és hányattatott sorsa volt.


Meglátogattuk a római katolikus és a református templomot is, utóbbi azért érdekes, mert Horthy Miklóst és fiútestvéreit ebben a templomban keresztelték meg. A városi túrát a Horthy Miklós Tengerészeti- és Kenderesi Néprajzi Kiállítóteremnek otthont adó épülettől is kezdhetjük. Leírások, újságkivágások, makettek sokaságát találjuk itt, és bepillantást nyerhetünk a kormányzóhelyettes Horthy István, valamint felesége, Edelsheim-Gyulai Ilona életébe is.

 

Fotó: Garancsi Kata


A kriptát a kormányzó építtette 1920-ban, és már messziről látszik, hogy nemrégiben felújították. Az épület a katolikus és a református temető határán áll, előkertjében pedig Horthy Miklós Portugáliából ideszállított síremléke található. Itt mindent megtudhatunk a túravezetőnktől a Horthyk regényes életéről.

 

Fotó: Garancsi Kata


Utolsó állomásunk a Horthy-liget volt, melynek közepén I. világháborús emlékművet fedezhetünk fel egy korinthoszi oszloppal, amelynek tetején Szent Mihály arkangyal szobra áll, és Horthy Szabolcs tiszteletére pont a kripta felé néz. A teljes cikket szeptemberi számunkban olvashatod.


A SZEPTEMBERI SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, ELŐFIZETNI PEDIG ITT TUDSZ RÁNK.

 

 

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Eddig hozzáfűzött kommentek (2):
hobobobo 2018.09.06. 20:19
Ugyanakkor a beharangozó cikk jól sikerült, ezt a helyet nem is ismertem, el kéne menni, el is fogok remélem belátható időn belül.
hobobobo 2018.09.06. 20:17
Horthy a XX. század talán legnagyobb magyar politikusa, aki szenvedélyesen szerette hazáját, és az I. VH után a semmiből, a porból támasztotta fel szétdarabolt, legyalázott nemzetét.
Hazaárulónak el nem tudom képzelni ki és milyen alapon mondhatná, ez egyszerűen képtelenség.
A Budapesti zsidóság egy jó nagy része éppen neki köszönheti megmenekülését, mert miután leváltották a hozzá még hű csapatokkal megállította a zsidókkal megrakott vonatokat Esztergom közelében! Csak ezt kevesen tudják!
Véreskezű diktátor? Ez is súlyos tévedés.
Bár Rákosi le akarta ültetni a vádlottak padjára Nürnbergben (politikai okokból) ezt éppen maga Sztálin akadályozta meg, elismerve Horthy érdemeit a kiugrásra való kísérletét, tárgyalókészségét, amelyet a németek hiúsítottak meg.

Remélem egyszer már végre méltó helyére kerül a Kormányzó megítélése a történelemkönyvekben.
Egyetlen szerencsétlensége az volt hogy a vesztes oldallal szövetkezett, de mindig, mindenhol szeretett országa érdekeit nézte.
Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. április
Kesztyüs András:
Tűzben
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...