MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.02.25. 07:00,   Szöveg: Nagy Loránd István,   Fotó: Gulyás Attila, Lánczi Péter

Vértesi panorámák – Nagy-Somló-kilátó

Vértessomló közelében, a Nagy-Somló tetején magasodik a négyszintes kőkilátó, amelynek legfelsőbb szintjéről szép időben látványos panorámát élvezhetünk a Vértes tájaira és a Bakony-vidékre. 

Fotó: Gulyás Attila

 

A Komárom-Esztergom megyei Vértessomló község fölé magasodó Nagy-Somlón (330 m) 2015 októberében adták át ünnepélyes keretek között azt a 15 méter magas, négyszintes kőkilátót, amely eredetileg katonai megfigyelőpontként működött a szovjet megszállás évtizedeiben. Fekvése stratégiainak is nevezhető, legfelső szintjéről ugyanis nemcsak a Vértes-Velencei-hegyvidék számos kistájára – pl. Bársonyos, Által-ér-völgy, Móri-árok, Zámolyi-medence, Vértes peremvidéke, Vértes-fennsík – nyílik remek kilátás, hanem tiszta időben a Bakony-vidék látványa is elénk tárul.

 

Fotó: Gulyás Attila

 

A téglalap alakú ablakokkal áttört falú, gúlatetővel lezárt, hatszög alapú építmény belsejében borsózöldre festett, meglehetősen meredek vaslétrákon közlekedhetünk az egyes szintek között. Ha kellőképpen kinézelődtük magunkat, ereszkedjünk le a talajszintre, és hasznosítsuk kreatívan a Vértesi Erdő Zrt. által felújított objektum közvetlen közelében található tűzrakó helyet, valamint az esőtől védett „szocializációs piknikteret”. A kilátót Vértessomlóról közelíthetjük meg a legegyszerűbben, a piros háromszög jelzést követve.

 

 

A cikk megjelent a Turista Magazin 2018. áprilisi számában.

 

 

A KORÁBBI MAGAZINOKAT ITT LEHET MEGRENDELNI.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A Vértes legpazarabb tájain

Két keréken a Vértesben

Történelmi emlékek a Vértes Mária-szurdokában 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...