MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.10.01. 09:39,   Szöveg: Nagy Loránd István,   Fotó: 123rf.hu, Dabis Balázs Silvius

Vidra – A játékos csúcsragadozó

Hazai emlősfaunánk egyik legrokonszenvesebb, ám meglehetősen ritkán látható képviselője a rejtett életmódot folytató, európai elterjedési területének zömén jelentősen megfogyatkozott állományú vidra. Idehaza szerencsére stabil populációi élnek, védelme azonban nem csupán a vizes élkőhelyek feldarabolódása és pusztulása miatt indokolt.

Fotó: 123rf.hu

 

A ragadozók (Carnivora) rendjének menyétfélék (Mustelidae) családjába tartozó vidra (Lutra lutra) elterjedési területe Európát, Észak-Afrikát és Ázsia egy részét foglalja magában. Magyarországon szinte mindenfelé elfordul, ahol megfelelő búvóhelyeket és táplálékbázist kínáló vizeket talál. A nádasok, bozótosok, erdők övezte halastavakat kedveli a legjobban, de folyók, lápok, holtágak, kisebb-nagyobb csatornák mentén is „megtalálja számítását”. Életmódja legyen bármennyire is vízhez kötött, idejének jelentős részét a szárazföldön, főként nappali alvással és pihenéssel tölti. Hosszú, hengeres testének hossza 60–85 cm, farokhossza 35–45 cm, a nőstény testtömege 5–8 kg, míg a hímeké 8–15 kg. Lábai rövidkék, ujjait úszóhártya köti össze.

 

Fotó: 123rf.hu

 

Meglátogattuk az ország egyetlen vidramenhelyét
o Árnyas erdei földúton döcögünk Lábod község határában, be az erdő mélyére, ahhoz a tórendszerhez, ami Magyarország egyetlen vidraparkjának ad otthont. A területen menhely is működik, így izgatottan várom, hogy Balogh Márta, a vidrák gondozója és pótmamája mit fog mesélni a vidranevelés rejtelmeiről. A folytatásért kattints ide.

Magányosan él, leszámítva a 10–14 napos nászidőszakot, amikor a párok együtt tartózkodnak. Az év során bármikor sor kerülhet a párzásra, a legjellemzőbb időszak ugyanakkor tél végére, tavasz elejére tehető. Fészkét vízparti fák gyökerei között, természetes hasadékokban, maga ásta üregekben alakítja ki. A nőstény 60–75 napos vemhességet követően 2–4 kölyköt ellik, majd egyedül neveli az apróságokat. Az utódok vakon születnek, szemük 30–35 nap múltán nyílik ki, elválasztásuk 45–50 napos korukban veszi kezdetét. Két hónaposan látnak neki az úszással és a vadászattal való ismerkedésnek, anyjuktól azonban nehezen szakadnak el: 8–12 hónapig is együtt maradhatnak. Kétévesen válnak ivaréretté.

 

Fotó: 123rf.hu

 

Vidramenü

 

A saját vadászterületet, territóriumot fenntartó vidra Magyarországon elsősorban éjjelente jár vadászni, s portyái során akár 10 kilométert is megtehet. Táplálékának zömét halak teszik ki. Elsősorban a 20–40 dekagrammos, part közelében élő, lassan úszó halakat kedveli. Méretesebb példányokra csak akkor csap le, ha nem nem lel kisebbekre. A kifejlett egyedek csak annyi halat ejtenek el, amennyire szükségük van (naponta körülbelül 1 kg), a vadászattal ismerkedő, mohó fiatalok azonban túlzásba vihetik a zsákmányszerzést. Étrendjét kétéltűekkel, tízlábú rákokkal, bogarakkal, madarakkal és kisemlősökkel is kiegészíti. Aszályos időszakban, illetve a halastavak lecsapolását követően ezek a táplálékállatok akár át is vehetik a halak szerepét.

 

Fotó: Dabis Balázs Silvius


Kiemelt oltalom


Az európai vidra (Lutra lutra) a fokozottan védett fajok közé tartozik Magyarországon. Természetvédelmi értéke 250 000 Ft egyedenként. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján szintén szerepel e vízi életmódhoz remekül alkalmazkodott ragadozó – besorolása NT (Near Threatened), azaz „mérsékelten fenyegetett”.

 

Ellenségek

 

Fotó: 123rf.hu


A kifejlett vidráknak kevés természetes ellensége van Magyarországon: a róka mellett a kóbor kutyák jelenthetnek számára veszélyt. Jövője mégsem tekinthető biztosítottnak, hiszen amíg a halastavi (vélt és valós) vidrakárok miatti illegális vadászatát nem sikerül felszámolni, addig a vizes élőhelyek természetes vagy természetközeli állapotának megőrzése, illetve helyreállítása sem lehet önmagában a siker kulcsa.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Meglátogattuk az ország egyetlen vidramenhelyét

Vidrabőrt árultak a karácsonyi vásáron

Magyar vidrákat költöztettek a Hollandiába


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...