A vadonban járva jó ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen módszerekkel nyerhetünk ivóvizet a patakokból, vízfolyásokból.ďťż
A tavak és folyók vizei hemzsegnek a baktériumotól és mikroorganizmusoktól. Lehet, hogy semmi bajunk nem lesz tőlük, de előfordulhat, hogy egy szörnyű hasmenés tönkreteszi a túrát. Itt felsorolunk néhány víztisztitási módszert, bármelyik alkalmas arra, hogy iható vizet készítsünk.
Olcsó, könnyű, és nem kell hozzá semmi különleges felszerelés,csupán egy edény és főző. Legalább öt percig kell forralni a vizet, ahhoz, hogy biztonságosan fogyasztható legyen. A hátrána az, hogy az oxigént a forralás eltávolítja a vízből, s így megváltozik az íze. Ezért fogyasztás előtt rázogassuk.
Klórozás: megöl mindent
Könnyű, olcsó és egyszerű. De időigényes. A kis tabletták kb. 30 perc alatt fejtik ki hatásukat. És sajnos utóízt hagynak. Ez különösen akkor borzasztó, ha teát főzünk belőle. Ha italport keverünk a tisztított vízhez, várjunk fél órát a tisztítástól számítva, mielőtt beletesszük az adalékot, ezáltal jobb íze lesz az italnak. Magyarországon beszerezhető a Micropur nevű tabletta, de van folyékony változat is (Micropur, MSR).
Szűrő: kiszűri a baktériumokat és a protozoonokat. Sajnos a speciális szűrő drága, és karbantartást is igényel.
UV lámpa: megöl mindent, gyors, könnyű és nincs utóíze. Valamennyi módszer közül talán ez a legdrágább. És karbantartást is igényel, az izzót kb 6 havonta cserélni kell és elemeket is igényel.