MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.11.30. 14:27,   Szöveg: MTI,   Fotó: Varga György / MTI, 123rf.hu

Zalában már megkezdték a fenyőfák kivágását

Az ország egyik legnagyobb fenyőnevelő térségében elkezdődött a karácsonyfák kivágása. Az árak idén várhatóan nem változnak a tavalyihoz képest.

Fotó: Varga György / MTI

 

Fenyőfa-termesztéssel az országban 6-8 nagyobb, 20-30 hektáron termelő gazdálkodó mellett több száz kistermelő foglalkozik, aki esetleg csak a „kert végében” vagy 1-2 hektáron termel – írja az MTI. Magyarországon összesen mintegy 1500-2000 hektáron termesztenek fenyőt, ebből évente körülbelül 400-500 hektárt vágnak ki karácsonyra. A fák többsége Zala, Vas és Somogy megyékből érkezik, és 5-10 évesek.

 

Fotó: Varga György / MTI


A legkedveltebb a Nordmann, az ezüst- és a lucfenyő. Míg a luc országos átlagban áll az első helyen (ez a legolcsóbb és a legillatosabb), addig a Nordmann a fővárosban és vonzáskörzetében a legkeresettebb fenyőféle. Ezek zömét Dániából importáljuk, a mi gyökeres lucainkat pedig Olaszországban kedvelik.

 

Fotó: 123rf.hu


A luc ára idén 2500-3000 forint lesz folyóméterenként, az ezüsté 4500-5000 forint, a Nordmanné pedig 7-8000 forint között mozog majd. A nagyobb fákat a korábbi évekhez hasonlóan darabárban adják majd.


A Magyar Díszkertészek Szövetsége szerint célszerű a kertészeti árudákban megvásárolni a fenyőfákat, mert itt olyan fákat árusítanak, amelyeket decemberben vágnak ki, ezért tartósabbak szebbek. Az értékesítésnél – a szakemberek tapasztalata alapján – probléma, hogy az utak mellett nagyon sokan árulnak fenyőfát. Ezeket a fákat azonban általában már november második felében kivágják, így frissességüket, szépségüket gyorsan elvesztik.

 

Fotó: 123rf.hu


Ha a karácsonyfák életútjára vagy kíváncsi, olvasd el erről szóló cikkünket ide kattintva! Ha kétségeid vannak az élő fenyő vásárlásával kapcsolatban, innen megtudhatod, hogy miért nem zöldebb a műfenyő, és hogy mire kell odafigyelni földlabdás fenyő vásárlásakor.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A karácsonyfa életútja: a teleptől a nappaliig és tovább

Fenyőmustra: mindent a karácsonyfákról

Így hódoltunk a téli örömöknek az elmúlt évszázadban
A természetből is meríthetsz a karácsonyi dekorációhoz


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. december
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...