MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

2015.08.09. 08:02,   Szöveg: Nagy Loránd István,   Fotó: Shutterstock

Zöld küllő, a piros sapkás hangyavadász

Hazánk madárvilágának egyik emblematikus képviselője az erősen hullámzó röptű, fokozatosan halkuló, gyakran elnyújtott, kacagó kiáltásáról is könnyen felismerhető zöld küllő. Az Európa-szerte gyakori, óvatos természetű madár elsősorban lombos és fenyővel elegyes erdőkben, fás legelőkön él, de ártereken, parkokban és nagyobb kertekben is költ.

A harkályalakúak (Piciformes) rendjének harkályfélék (Picidae) családjába tartozó, a vén kontinens szinte minden országában előforduló zöld küllő (Picus viridis) testhossza 30–36 cm, szárnyfesztávolsága 45–51 cm. Tollruhájának uralkodó színe a zöld. Mindkét nem piros sapkát visel, szemkörnyékük fekete. A hím fekete bajuszának közepe piros, a nőstény bajuszsávja pedig teljesen fekete. Táplálékának legjelentősebb hányadát hangyák alkotják, de kisebb mennyiségben rovarokat, rovarlárvákat is fogyaszt. Zsákmányait hosszú, ragadós nyelvével szedegeti össze. Sajátos étrendjéből fakadóan igen sokat tartózkodik a talajszinten, ébersége azonban sosem lankad – a legkisebb veszélyt megneszelve szárnyra kap.


A párok közösen, időt és fáradságot nem kímélve alakítják ki elliptikus röpnyílású fészekodúikat 2–18 méteres magasságban. Május–júniusban lerakott tojásaikon felváltva kotlanak a szülők. A fiókák a harmadik héten hagyják el az odút. Még fiatalon sem távolodnak el túlságosan szülőhelyüktől – a „lélektani” 20 km-es határt csak ritkán lépi át egy-egy bátor kóborló. A zöld küllő areája minden részén állandó, területhűsége pedig a harkályfélék között is rendkívülinek számít. Legidősebb gyűrűzött példánya több mint 15 évig élt.

 


 

 

Kiemelt oltalom

A zöld küllő (Picus viridis) a védett fajok közé tartozik Magyarországon. Természetvédelmi értéke 50 000 Ft egyedenként. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján szintén szerepel e hullámzó röptű harkályféle – besorolása LC (Least Concern), azaz „legkevésbé aggasztó helyzetű”.

 


Cikkünk a Turista Magazin 2015. májusi számában jelent meg.

 

Kapcsolódó cikkek:
Gyöngybagoly, az éjjeli őrszem
Jégmadár - A halászmester
Tengelic - Színpompa pintymódraHOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. október
Garai Szilvia Ilona:
Szúnyogcsípés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...