Nem minden nap látható lilebíbic Kardoskúton

Ritkán látható lilebíbic Kardoskúton

2020-10-19

A Magyarországon csak nagyon ritkán felbukkanó madár – ami a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján különösen veszélyeztetett fajként szerepel – október 8-án tűnt fel a kardoskúti Fehér-tónál.

Melyik legyen a 2021-es Év Hala, az angolna, a jászkeszeg vagy a fürge cselle?

Melyik legyen a 2021-es Év Hala?

2020-10-19

A Magyar Haltani Társaság ismét szavazást indított, hogy a nagyközönség segítsen kiválasztani a 2021-es Év Halát. A verseny elkezdődött, december végéig lehet szavazni a kedvencünkre a társaság honlapján.

12 ezer kilométert repült egy kis goda

12 ezer kilométert repült egy kis goda

2020-10-15

Világrekordot állított fel egy kis goda, amely Alaszkától Új-Zélandig, 11 nap alatt több mint 12 ezer kilométert repült megszakítás nélkül. Vajon mennyire számít extrémnek ez a teljesítmény a vonuló madarak körében?

​Virtuális túrák egy geográfussal

​Virtuális túrák egy geográfussal

2020-10-16

Gudics Balázs bronzjelvényes túravezető és geográfus, amikor csak teheti járja a természetet. Ez idáig nagyon szép, de Balázs amatőr természetfilmesként meg is örökíti az élményeit, és bárki számára elérhetővé teszi.

Blog

Ritkán látni így a Lillafüredi-vízesést

Ritkán látni így a Lillafüredi-vízesést

2020-10-16

Lillafüred egyik legnagyobb látványossága kétségkívül a Szinva vízesése. A képre kattintva láthatod, hogy most az esőzések után, mekkora robajjal bukik alá a pompás zuhatag. A videót érdemes hanggal megnézni.

Idővel dacoló várfalak a Csobánc tetején

Idővel dacoló várfalak a Csobáncon

2020-10-17

Miért érdemes felmenni a Tapolcai-medence keleti peremének 376 méter magas tanúhegyére? Egyrészt, mert itt találhatók a csobánci vár romjai, másrészt innen nyílik a környező vidékre az egyik legszebb és legteljesebb panoráma.

Mitől színesedik az erdő?

Mitől színesedik az erdő?

2020-10-17

A címben szereplő egyszerű kérdést olvasva sokakban már meg is fogalmazódhat a válasz: ősz van, s közeleg a tél. Cikkünkben az őszi lombszíneződés jelenségét járjuk körül alaposabban, hogy betekintést nyerjünk e csodálatos folyamat rejtelmeibe.

​Júdásfa lett az Év Fája 2020-ban

​Júdásfa lett az Év Fája 2020-ban

2020-10-16

Rekordszámú szavazattal, hatalmas versenyben dőlt el az idei cím sorsa. A mélykúti júdásfa végül egy debreceni tölgyfát és a geszti platánokat utasította maga mögé.