Hatalmas élmény látni a barna varangyok nászát

Javában zajlik a békák násza, nekünk pedig olyan szerencsénk volt, hogy épp jókor voltunk jó helyen, és egy igazi nyüzsgő barnavarangy-nász szemtanúi lehettünk. A feledhetetlen élményről képeket és egy kis videót is készítettünk, amelyeken nemcsak a sokszor küzdelmes nász látszik, hanem hogy a varangyok igazából nagyon is szép élőlények.

Szöveg és fotó:
2023. március 22.

Javában zajlik a békák násza, nekünk pedig olyan szerencsénk volt, hogy épp jókor voltunk jó helyen, és egy igazi nyüzsgő barnavarangy-nász szemtanúi lehettünk. A feledhetetlen élményről képeket és egy kis videót is készítettünk, amelyeken nemcsak a sokszor küzdelmes nász látszik, hanem hogy a varangyok igazából nagyon is szép élőlények.

Épp egy fotós túrán voltunk a Dömörkapu közelében Ujvári Zsolt természetfotóssal – akivel az áprilisi Turista Magazinban olvashattok majd egy interjút –, amikor kaptuk a hírt, hogy komoly „parti” van a Búbánatvölgyben. Barna varangyok sokasága kezdte meg nászát, így a gömböcugrókák, atkák, kérészlárvák és egyéb apró állatkák fotózása után átsiettünk a békákhoz, hogy meglessük a nagy eseményt.

A várakozásunkat magasan felülmúlta az, amit a Búbánatvölgy egyik alacsony vízállású tavában találtunk, a bokáig érő, növényekkel teli vízben csak úgy nyüzsögtek a párba állt barna varangyok.

A hatalmas nőstények hátára felkapaszkodott kisebb hímek együtt mozogtak ide-oda, egy részük pedig mozdulatlanul lapult a mederben, vagy épp lebegtek a már lerakott peték sokasága között. Teljesen meglepett a varangyok sokféle színe és mintázata. A telelésből felébredt barna varangyok ilyenkor még nem mind a klasszikus barnás vagy szürkés színt mutatják, a párzó békák között láttunk egészen világos, majdnem fehér példányokat, sárgásakat és vörös foltokkal tarkított egyedeket is.

Nekem elsőre fel sem tűntek az apró fekete petéket tartalmazó hosszú füzérek – annyira a békákra koncentráltam –, amelyek a víz alatti fűszálak és növények között lebegtek, pedig tele volt velük a víz.

Ez a forma kifejezetten a barna varangyokra jellemző, ugyanis más békafajok más formában helyezik le petéiket. Meg is zavart az a jó pár petecsomó, amelyet megérkezésünkkor elsőként kiszúrtam a vízben, ugyanis azokat erdei békák hagyták itt. Belőlük egyet sem láttunk ekkor, nagy valószínűséggel az előző napokban ők már letudták nászukat, és a lerakott peték némelyike már kis farkincát is növesztett, azaz megkezdték az átalakulást ebihallá.

Visszatérve a barna varangyokra, ők úgynevezett kettős petezsinórt helyeznek el a vízben.

A barna varangyok többméteres petezsinórjában pedig akár 5000 pete is lehet.

A békák petéit kocsonyás, állagra zselatinra emlékeztető burok veszi körbe, amit kapszulának hívnak. A többrétegű burok szerkezetét poliszacharidok alkotják, amely képessé teszi arra, hogy vizet szívjon fel, de a vízben oldott oxigént is átereszti. A burok funkciója kettős, egyrészt megvédi a petét és a fejlődő embriót a kiszáradástól, másrészt táplálékforrásként szolgál a kikelt ebihalaknak az első időszakban.

És bár úgy tűnhet, hogy ezek a fonalak és csomók igen sérülékenyek, valójában elképesztően erősek. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy az egymásba csimpaszkodó párok közül többen szinte csapdába estek a zsinórok sűrűjében, és hiába próbálták magukat egyre erősebben ellökni egy másik helyre, vagy épp fel a víz felszínére némi friss levegőért, a zsinórok nem engedték őket.

A párok elképesztő küzdelmet folytattak az utódok érdekében, és közben még a szingli hímekkel is hadakoztak. Ebben a versenyben csak a legerősebb hímek maradhatnak a nőstények hátán, és az épp nyeregben lévők kemény karaterúgásokkal próbálták távoltartani a próbálkozó többieket.

A békák nőstényei általában egy hímet választanak ki párzásra, de persze udvarlóból sokkal több akad. Előfordulnak olyan tragikus esetek is, hogy egy nőstényt egyszerre több hím ragad meg és a nagy dulakodásban a víz alá nyomott nőstény megfullad. Szerencsére most mi itt csupa monogám párocskát láttunk, akiknek idilli együttlétét csak a már említett szóló lovagok zavarták meg olykor. Persze, ha erősebb kérő érkezett, akkor kikerülhetetlen volt a párcsere.

A nász annyira elviszi ilyenkor a békák figyelmét, hogy ránk ügyet sem vetettek, sőt, a szóló hímeket sokszor annyira hajtotta a párzási hév, hogy szinte minden mozgó dologra rávetették magukat, így volt, hogy minket is megrohamoztak.

A barna varangyok násza akár egy-két hétig is eltarthat, majd a sok ezer petét hátrahagyva visszamennek oda, ahonnan érkeztek, azaz az erdőbe. A petékből 2-4 hét múlva kelnek ki az ebihalak, amelyeknek egy-két napig még van külső kopoltyújuk, majd azok visszahúzódnak. A fejlődés során előbb a hátsó lábak jelennek meg, majd a mellsők, végül visszafejlődik a farok, és nyár végére befejeződik az átalakulás. Az alig szőlőszemnyi kis békák elhagyják a vizet, és elindulnak szüleik után az erdőbe.

A békák szaporodását sok tényező veszélyezteti: a szaporodóhelyek rohamos csökkenése, a száraz tavaszok, a békák vízhez vezető útját keresztező autóutak, más állatok megeszik a petéket, vagy épp kiszárad az a kis vízállás, ahová a peték kerültek. Bár mi is láttunk nem egy aszfalton kimúlt példányt, szerencsére sokan eljutottak a kis tavacskához, és ha minden jól megy, akkor talán biztonságban felnövekszik a következő békageneráció itt, a Búbánatvölgy egyik tavában is.

Végül nézzétek meg videón is, hogyan zajlott a barna varangyok násza a Búbánatvölgyben:

Cikkajánló