Már a legszebb hazai vadvirágra is szavazhatsz

Elindult a szavazás a 2019-es év kedvenc vadvirágáról. Neked a macskahere, a magyar zergevirág vagy a tündérfátyol tetszik jobban?

Szerző:
evvadviraga.nhmus.hu
Fotó:
wikimedia.com /Jakub093
wikimedia.com / Dinesh Valke
orszagalbum / juhasz
2018. november 13.

Elindult a szavazás a 2019-es év kedvenc vadvirágáról. Neked a macskahere, a magyar zergevirág vagy a tündérfátyol tetszik jobban?

December 31-ig bárki szavazhat az Év Vadvirágáról. Tavaly a kék színben pompázó kornistárnics vitte a prímet, de mindössze 1%-kal előzte meg a fehér tündérrózsát. Az idei három jelölt kissé visszafogottabb kinézetű: a magyar zergevirág, a tündérfátyol és a macskahere szállnak ringbe.

 


A tündérfátyol ritka hínárnövény, állóvizekben, holtágakban, lassan folyó csatornákban bukkanhatunk rá, de ahol előfordul, ott akár nagyobb számban is megjelenhet. Sárga virágai nyár közepétől őszig láthatóak.

 


Az a macskahere, amire most szavazni is lehet, elsősorban az Északi-középhegység peremén lelhető fel, löszpusztákon, száraz tölgyesekben, erdőszegélyeken. Csak a számára kedvező években hoz nagyobb számban virágzó hajtásokat.

 


A magyar zergevirág szintén száraz tölgyesek, erdőszegélyek növénye. A Dunazug-hegyvidék, a Bükk és a Mátra területén fordul elő szórványosan, máshol csak nagyon ritkán. Kora nyári virágzása után visszahúzódik gumós gyöktörzsébe és levelei csak következő tavasszal jelennek meg újra - olvashatjuk a mozgalom weboldalán


Szavazni ide kattintva tudsz. 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Szoros volt a küzdelem az Év Vadvirága-szavazáson

Nem lepődtünk meg az Év Vadvirágán

A mocsári kockásliliom lett 2016 vadvirága

Cikkajánló