Mesebeli és mérges - a légyölő galóca

Nyakunkon az őszi gombaszezon. Most megpillanthatod hazánk egyik legpompásabb gombáját, a savanyú talajú lomb- és fenyőerdőkben augusztus és november között előforduló légyölő galócát (Amanita muscaria).

Szerző:
Nagy Loránd István
Fotó:
Gulyás Attila
2015. szeptember 13.

Nyakunkon az őszi gombaszezon. Most megpillanthatod hazánk egyik legpompásabb gombáját, a savanyú talajú lomb- és fenyőerdőkben augusztus és november között előforduló légyölő galócát (Amanita muscaria).

A mesébe illő gomba kalapja 5-18 cm széles, eleinte félgömb alakú, majd domború, végül ellaposodó, többnyire élénkpiros, míg idősebb korban vagy esőzések után rendszerint narancssárga színű. Felületét könnyen leváló, ujjal letörölhető, fehér pettyek sokasága díszíti.

 

Fotó: Gulyás Attila


A kalapszél fiatalon sima, később kissé bordás. Széles, fehéres tónusú lemezei sűrűn és szabadon állnak. Tönkje 7-24 cm magas, 1-3 cm átmérőjű, hengeres vagy többé-kevésbé bunkó alakú, fehéres vagy enyhén sárgás színű. Gumós alját koncentrikusan (övszerűen) elhelyezkedő rücskök borítják. Nagyméretű, lelógó gallérja nem bordázott.

A légyölő galóca - a megjelenésében hozzá hasonló, gasztronómiai szempontból rendkívül értékesnek számító császárgalócával (Amanita caesarea) ellentétben - nem rendelkezik bocskorral. Lédús, puha, jellegzetes szaggal nem jellemezhető húsa fehéres, a kalapbőr alatt azonban enyhén narancssárgás, illetve sárgás színű.


Gombatoxinok

 

Fotó: Shutterstock


A légyölő galóca mérgező, tudományos nevével ellentétben azonban csak rendkívül kevés muszkarint (ezt a méreganyagot először e faj termőtesteiből izolálták) tartalmaz. Jóval nagyobb mennyiségben van viszont jelen az idegrendszerre ható iboténsav, a muszcimol, illetve a muszkazon. Az úgynevezett pszichoaktív toxinok által kiváltott tünetek ½-3 órás lappangási időt követően jelentkeznek. Vizuális, tér- és időérzékelési zavarok, az alkoholmámorhoz hasonló, euforikus hangulat, motoros izgalom, izomrángás, szédülés, hányás, légszomj - hogy csak a leggyakoribb szimptómákat említsük. „Záróakkordként” hosszú, álomképekkel teli, igen mély alvás következik. E mérgezéstípus - amelyet az iboténsavat szintén nagy mennyiségben tartalmazó párducgalóca (Amanita pantherina) után Pantherina-szindrómának is neveznek - csak kivételes esetekben halálos kimenetelű.

Fő az óvatosság

Mindig mutassuk meg a magunk gyűjtötte, étkezési célra szánt termőtesteket hivatásos gombaszakértőnek! A piaconline.hu és a netgombasz.hu weboldalon a gombavizsgálat helyszíneiről és a nyitvatartási időkről is tájékoztatást kaphatunk.
 

 

GOMBÁSZTIPP
A kalapbőr narancsos színe a még zárt, fiatal termőtestekben is szembetűnő. Ennek ellenőrzéséhez természetesen egy zsebkésre is szükségünk lesz.

 

  

 

 

 


A cikk megjelent a Turista Magazin 2013 novemberi számában.

Kapcsolódó cikkeink:

A környezettudatos gombaszedés

Gombák és paragrafusok

Ha szereted a gombákat, ide kattitva még több cikket olvashatsz róluk

 

Cikkajánló