MESSZELÁTÓ - KAÁN KÁROLY-KILÁTÓ

Sorozatunkkal azoknak a természetjáróknak szeretnénk kedveskedni, akik célpontjaik közé előszeretettel vesznek fel kilátókat. A páratlan panoráma bemutatásán kívül néhány részletet is megosztunk veletek a kilátók keletkezéséről.

Szerző:
Dabis Balázs Silvius
Fotó:
ÉS VIDEO: Balogh Levente és Dabis Balázs Silvius
2016. március 22.

Sorozatunkkal azoknak a természetjáróknak szeretnénk kedveskedni, akik célpontjaik közé előszeretettel vesznek fel kilátókat. A páratlan panoráma bemutatásán kívül néhány részletet is megosztunk veletek a kilátók keletkezéséről.

A Budai-hegységben található Kaán Károly-kilátóhoz látogattunk, amelynek jellegzetes alakja már messziről hívogatja a turistákat.

 

Pestiesen szólva "nem semmi" a budai panoráma...

 

Kaán Károly a 20. század első felében élt és dolgozott mint erdőmérnök, kormánybiztos és jeles természetvédő. Nevét ma már forrás és egy kulcsosház is őrzi  Magyarországon. Természetvédelmi kormánybiztosként gondoskodott 1241 természeti érték védelméről, meghatározó jelentőségű művei pedig a magyar természetvédelem egyik jeles úttörőjévé tették.

 

 

 ...és a pesti oldal is gyönyörűen mutatja magát

 

A Nagy-Hárs-hegy 454 méter magas csúcsán korábban is állt egy kisebb, fából készült kilátó, amely inkább vadászlesre emlékeztetett. A Kaán Károlyról elnevezett, terméskő alapzatú, többszintes tornyot a Pilisi Parkerdő Zrt. építtette, és az elmúlt negyed évszázadban bizonyította, hogy könnyedén kiszolgálja azt a hatalmas turistaforgalmat, amelyre egy frekventált helyre épített műtárgy számíthat.

 

Törökvészre pazar rálátásunk lesz innen

 

A leggyorsabban a Szépjuhászné felől lehet feljutni ide, a sárga sávot követve. Ha nemcsak a panorámát szeretnénk csodálni, hanem egy jót is akarunk túrázni, akár több kilátót is felfűzhetünk tervezett útvonalunkra. A Kis-Hárs-hegy, a János-hegy, de egy nagyobb nekirugaszkodással akár még a Csergezán Pál-kilátó is beleférhet egy hosszabb gyaloglásba.

 

 Terméskő lábakon áll a sokemeletes kilátó


Itt, a Nagy Hárs-hegyen azonban érdemes elidőzni, hiszen kiváló rálátás nyílik a főváros központi és északi részeire, a Pilis és a Visegrádi-hegység vonulataira. Nyugati irányból hívogat minket a Csergezán Pál-kilátó a Nagy-Kopasz tetején, impozáns látványt nyújtva. A János-hegy mellett kicsit kikandikálhatunk a Dunántúl irányába is, Százhalombatta kéményei sokat nem takarnak ki a tájból, a Zsámbéki-medence pedig legjobban a reggeli órákban csodálható meg.

 

 Érdemes éjszaka is feljönni ide

 

A kilátóterek tágasak, akár nagyobb létszámú turistacsoport is elfér idefent. Azok az elvetemült túrázók, akik valami furcsa indíttatásból szeretnek kilátókban éjszakázni, mint magam is, itt több szélvédett, biztonságos helyet találhatnak, ahol derékaljból és hálózsákból álló vackukat kialakíthatják. Most pedig a hegy felett elrepülő madarak perspektívájából is megcsodálhatod ezt az impozáns kilátót.

Körberepkedtük a Kaán Károly-kilátót! from Turistamagazin on Vimeo.

 

Remélem, Ti is kedvet kapttatok, hogy túráitok célpontjaiként ilyen különleges atmoszférájú helyszíneket keressetek fel, megcsodálva az elképesztő panorámákat.

 

MESSZELÁTÓ - KAÁN KÁROLY-KILÁTÓ from Turistamagazin on Vimeo.

 

Kapcsolódó cikkek:
Az Óvár-kilátóban is jártunk már kamerával!
Kilátó a Gaja-völgy fölött
Átadták a Boldog Özséb kilátót
Veszprémben új kilátó várja a túrázókat és természetszeretőket
Jeles erdészről nevezték el az új kilátót Piliscsabán

 

Cikkajánló