Pórul járt a mohó csuka

Egy búbos vöcsökre csapott le a ragadozóhal, de rossz döntésnek bizonyult.

Szerző:
Turista Magazin
2021. február 25.

Egy búbos vöcsökre csapott le a ragadozóhal, de rossz döntésnek bizonyult.

Az alábbi - Hollandiában felvett - videóban egy igazi „róka fogta csuka” helyzet látható, azzal a különbséggel, hogy most egy búbos vöcsökről van szó. Az amúgy kisebb halakra specializálódott, rendkívül ügyesen búvárkodó madarat egy jól megtermett csuka szemelte ki magának, ám túl nagy falatnak bizonyult számára, és ezt a ragadozó egyik szeme bánta. A videó végén látható, hogy a madár végül élve megúszta a kalandot, de valószínűleg ő is megsérült a tűhegyes fogak szorításában.

Most kezdődik a csukanász

Népi megfigyelések szerint február 24-én, Jégtörő Mátyás napján veszi kezdetét a csukanász. A nőstények minden esetben sekély parti vizek vagy elöntött rétek növényeire, esetenként nádtorzsákra ikráznak. A 2,5–3 mm átmérőjű, ragadós ikrákból 10–30 nap múltán kikelő lárvák 12–13 mm-esen kezdenek aktívan táplálkozni (eleinte főként kerekesférgeket fogyasztanak). A vízi növényzet sűrűjében bujkáló csukaivadékok 20 mm-esen ragadozó életmódra térnek át: menüjükben a halakon kívül rákok, puhatestűek és rovarlárvák is szerepelnek.

Ahogy nőnek, egyre nagyobb zsákmányokat (elsősorban keszegeket és kárászokat) szemelnek ki maguknak, és a kannibalizmus sem ritka köreikben. Prédája elejtéséhez kifinomult látását használja, az áldozatot pedig mindig egészben, fejjel előre nyeli le, amihez gyakran addig forgatja ide-oda a pórul járt halat, amíg az megfelelő pozícióba nem kerül. Erre a mutatványra azért van szüksége, nehogy „megakadjanak a torkán” a zsákmány úszósugarai, amelyek felmerednének, ha a farkánál fogva próbálná magába szuszakolni. A legtermetesebb csukák testhossza akár az 1 m-t, testtömege a 25 kg-ot is elérheti. Magyarországon egy 20,47 kg-os példány a rekorder.

Ha még többet szeretnél megtudni a csukáról, vedd meg a jelenleg standokon kapható februári magazinunkat, amelynek Zöldhullám rovatában mutatjuk be részletesebben is a hazai vizeink egyik legfélelmetesebb ragadozóját.


Cikkajánló