Terjeszkedik a citrombillegető, már a Bükkalján is felbukkant

A színes madár egyelőre még ritka vendég hazánkban, de várhatóan egyre nagyobb számban fordul majd elő nálunk is, és átvonulóból fészkelő madárrá avanzsálhat.

Szerző:
bnpi.hu/Fitala Csaba
Fotó:
Fitala Csaba / bnpi.hu
Adobe Stock
2019. április 25.

A színes madár egyelőre még ritka vendég hazánkban, de várhatóan egyre nagyobb számban fordul majd elő nálunk is, és átvonulóból fészkelő madárrá avanzsálhat.

Az idei, eddig rendkívül száraz tavasz során, több ritka madárvendég is felbukkant a Bükkalja vizeinél.
Ezek egyike volt a citrombillegető (Motacilla citreola) - írja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán. A madár április 12-én került szem elé a Hórvölgyi-víztározónál. Hím példány volt - a tojók ugyanis nem ennyire feltűnő színezetűek. A fajt egyébként először 1989-ben figyelték meg Magyarországon, a Bükkben pedig egyetlen alkalommal látták, 2007-ben.

 


A víztározó valóságos „billegető-paradicsom”: fészkel itt barázdabillegető, sárga billegető, az északi és a kucsmás billegető pedig vonulás idején tűnik fel, de kis számban a hegyi billegetőt is el lehet csípni őszi-tavaszi kóborlásakor. Mind védett; ez utóbbi képviseli a legmagasabb természetvédelmi értéket, ami 50 ezer forint egyedenként, a többi billegetőfajnál ez 25 ezer forint.

 


A citrombillegető „hazánkban még meglehetősen ritka és kisszámú, de egyre rendszeresebb - elsősorban tavaszi - átvonuló. Státusza azonban rövidesen megváltozhat, átvonulóból fészkelő madár lehet, ugyanis ez a billegető faj folyamatosan terjeszkedik Kelet-Európa felől Közép-, ill. Nyugat-Európa irányába” - olvasható a nemzetipark-igazgatóság honlapján.

 


A citrombillegető nagyjából akkora, mint egy veréb, de sokkal nyúlánkabb, hosszabb lábú. Nevét onnan kapta, hogy a faroktollait haladás közben folyamatosan le-fel mozgatja. A citromsárga szín a nászruhás hímeken figyelhető meg az alsótesten, a fejen és a nyakon, így már messziről észre lehet venni. A madár a nedves területeket, vízközeli élőhelyeket kedveli, tápláléka vízi gerinctelenekből áll.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ismerd meg a legszebb hangú énekesmadarat a Fülemülék éjszakáján

A talált madárfiókák többsége nem szorul megmentésre

Megjelentek a nagyszemű madarak Dévaványán

Megjöttek az Atlaszból a csicsörgő csicsörkék

Gyönyörű hóbagoly érkezett Budakeszire

Cikkajánló