Aki azt hiszi, a késő ősz nem tud szép lenni, nagyon téved – Hétvégi programajánló

Érdemes bakancsot húzni ezen a novemberi hétvégén, és nekivágni az erdei ösvényeknek. A lombhullás utáni időszaknak is megvannak a maga szépségei. Sétálni a vastagodó, színes avarszőnyegen vagy a levélveszett fák között, ahol egyre több érdekesség tárul a szemünk elé. A sziklás vidékek, szurdokok ilyenkor még megkapóbbak, és a darvas, madárvonulásos programok is felejthetetlen élménnyel kecsegtetnek.

2021.11.16.

Pazar őszi panorámák és vonuló madársereglet– Hétvégi programajánló

Az ősz utolsó színes napjait éljük, mielőtt a fák lehullajtják tarka lombruhájukat. November második hétvégéjén még elcsípheted az aranysárga-bordó-barna megannyi színárnyalatában pompázó természetet és a hónap másik nagy látványosságát, a madárvonulást. Mutatunk pár klassz kirándulóhelyet, ahol nem mindennapi látványban lehet részed.

2021.11.08.

A szegedi füvészkertben a november is szép

November közepe talán nem a legideálisabb időpont egy füvészkerti látogatáshoz, de Szegeden még ilyenkor is órákat el lehet tölteni a növények között. Botanikai világjárás a trópusi esőerdőktől a dél-alföldi tanyákig.

2021.11.06.

A vár, amelyről semmit sem tudunk biztosan

Solymár határában egy várrom emelkedik a Mátyás-dombon. Néhány falát nemrég építették vissza, egykori öregtornyát rekonstruálták, bent pedig még egy szép kutat is találunk. Eddig semmi szokatlan, a csavar most következik: a mai napig nem tudni pontosan, miért emelték, mi célt szolgálhatott hajdanán, kérdéses, hogyan pusztult el, sőt, lehet, hogy valójában nem is vár volt.

2021.11.06.

Titkok a Bory-várból

A szerelem mementójaként számon tartott, csodálatosan díszes székesfehérvári vár minden szeglete újabb és újabb meglepetést tartogat, ahogy a Bory család története is.

2021.11.04.

Biofotók, gyermeki kíváncsiság és sötét növényutópiák

Tizenöt kortárs fotográfus hozott létre párokban dolgozva a kerttel, zölddel, növényekkel kapcsolatos szubjektív képeket a Capa Központ fél éves műhelymunkája során. Az alkotások felhasználásával korlátozott példányszámú kiadvány készült, és most szombatig a budapesti Nagymező utcában kiállítás formájában is megnézhetjük a képeket. Egy kisebb válogatást mutatunk olvasóinknak.

2021.10.28.

Erdei ösvények, melyek ősszel a legvarázslatosabbak – Hétvégi programajánló

Az október vége, november eleje talán az egyik legszínpompásabb időszak a természetben. Ilyenkor lehet igazán gyönyörködni az arany-, a narancssárga, a vörös, a bordó és a rozsdabarna színű falevelekben, és jókat sétálni a hulló lombok alatt. Húzd fel a túrabakancsot, ajánlunk pár klassz túrahelyszínt, ahol felfedezheted az őszi táj szépségeit.

2021.10.26.

Csoda Zuglóban – gyönyörű japánkert a város közepén

Az ország első japánkertje közel 100 éves és ma is gyönyörű. Ahogy itt sétál az ember, nemcsak szépséges növényeket láthat, de a kert által a japán kultúráról és a japán lélekről is sokat megtudhat. A zajos városban ez a kert olyan, mint egy hihetetlen nyugalmat és harmóniát árasztó pici sziget, ahová egyszerűen jólesik betérni.

2021.10.21.

Halászfesztivál lesz hétvégén a tatai Öreg-tónál

Húzóhálós lehalászással kezdődik Tatán szombaton reggel a kétnapos Öreg-tavi halászfesztivál. A népünnepélynek számító lehalászást az 1800-as évek végén kezdték el. A hálóvetés idővel társasági eseménnyé vált, a hagyományt 2001-ben elevenítették fel először.

2021.10.15.

Kastélyparkok, ahol csodaszép az ősz

Október második felében, amikor az ősz már elkezdte kiszínezni a tájat, legyen akár szikrázó napsütés, sejtelmes köd vagy mélykék, borús ég, az ember úgy érzi, muszáj nagy sétákat tennie, mert ezzel a látvánnyal egyszerűen nem lehet betelni. Következzen hat kastélypark, amely tökéletes célpontja lehet egy hangulatos őszi sétának.

2021.10.15.