Gyönyörű és elgondolkodtató természetfilm hazánk mesterséges vizeiről

Talán sokunk nincs tisztában azzal, hogy ártereink 90 %-a eltűnt és tavaink 75%-a ma már mesterséges. Amit természetesnek gondolunk, azt valójában az ember alkotta. Ezekről az életet adó, sérülékeny, és egyben sok veszélyt is hordozó élőhelyekről szól Fehér Zoltán „Múlt és jelen: Vizeink az ember kezében” című filmje, amit mostantól ti is megnézhettek.

2023.03.22.

Nem csak tudóspalántáknak: a múzeum, ahol a tudomány mindenkié

Feltett szándékom, hogy eloszlassam a múzeumba járást övező sztereotípiákat, ami már régen nem a vitrin mögött pihenő, furcsa, kitömött állatokról szól. Ezúttal a Magyar Természettudományi Múzeumba látogattam el, hogy elmeséljem, miért érdemes megnézni Európa egyik legnagyobb természetrajzi gyűjteményét.

2023.03.20.

Vadregényes arborétum a visegrádi hegyek között

Visegrád környékének népszerű kirándulóhelye az Apát-kúti-völgy, ahová hétvégenként nagyon sokan látogatnak el. A Telgárthy-rét felett azonban szerényen megbújik egy arborétum is, égig érő fenyőkkel, hangulatos sétautakkal és egy szépséges kis szurdokkal.

2023.03.17.

Petőfi nyomában – Öt érdekes hely, amely megihlette a költőt

Március 15-e kapcsán Petőfi Sándor neve biztosan az elsők között jut az eszünkbe. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc lánglelkű költője 200 éve látta meg a napvilágot, és legnagyobb kedvtelései közé tartozott a kirándulás. Kamasz és felnőtt életének szinte minden évére esett egy-egy hosszabb gyalogút. Összeállításunkban olyan emlékhelyeket mutatunk be, ahol Petőfi élt, alkotott, szerelembe esett, vagy éppen csupán megfordult.

2023.03.15.

Nemzeti ünnep a nemzeti parkokban

Nemzeti parkjaink is készülnek a hétköznapra eső ünnepnapra. Könnyű túrát, madárlessel egybekötött sétát és gólyaelengedést is ajánlunk március idusára.

2023.03.14.

Erdei túraösvények tavaszi extrákkal – Hétvégi programajánló

Összeszedtünk pár klassz kirándulócélpontot, ahol felfedezhetjük az éledő természet számos apró és színpompás szépségét. És van még egy jó hírünk, az ajánlott helyszínek talán épp kora tavasszal a legszebbek. Mutatjuk, hova érdemes kimozdulni a természetbe március harmadik hétvégéjén.

2023.03.13.

Zöld recepttel a Sas-hegyre

A zöld recept pont olyan, mint egy hagyományos recept, csak épp gyógyszer helyett mozgást ír fel az orvos. A programhoz csatlakozott a Hegyvidéki Önkormányzat, illetve a Sas-hegyi Természetvédelmi Terület és Látogatóközpont is.

2023.03.13.

Megnyitott a megújult Ócsai Tájház

Ócsára több minden miatt is érdemes ellátogatni. Az Öregfalu régi épületei, a 13. századi román stílusú bazilika, valamint a 18. századot idéző tájházegyüttes igazi időutazásra hívja a látogatókat.

2023.03.06.

Programkavalkád a barlangok hónapjában

Gyönyörű barlangokat találsz az országban, ha kalandot és különleges programokat keresel. Márciusban pedig szuper kedvezményekkel és érdekességekkel várják a kirándulókat a hazai barlangokban.

2023.03.03.

Ismét lesz Sípályák Éjszakája

Két év kihagyás után újra megrendezik március 4-én a Síelők Éjszakáját. Idén három helyszínen is meghosszabbított nyitvatartással várják a sísport kedvelőit.

2023.03.03.

Időkapszula Inotán – A múlt emlékei

Van valami líraian tragikus abban, ahogy egy régi gyárépület elkezdi levetkőzni magáról az embert, és a természet visszaköltözik. Üresen tátongó, romos ipari terek, pusztuló kazánház, széljárta irodaépületek, ikonikus művelődési ház és hatalmas betonszürke hűtőtornyok emlékeztetnek arra, hogy létezett itt egy „másik kor”. A rozsdazóna romantikája.

2023.02.24.

Mesélő Sopron – Történetek a Tűztornyon túlról

Sopron belvárosában szinte minden épület gyönyörű műemlék, az ember tényleg csak kapkodja a fejét a sok szépség láttán. Ezernyi érdekesség van a belvárosban, amelyekről írhatnánk, de mi ezúttal Sopron egy másik, kevésbé ismert szegletét, a Bécsi külvárost, a szőlősgazdák hajdani negyedét jártuk be.

2023.02.24.