MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

Úrkúttól Városlődig

Ez egy rövidebb szakasz lett, de egyáltalán nem bántam meg, mert mindkét település bőven kínált látnivalót. Rövid séta őskarszttól erdőn-mezőn át Sobri Jóskáig és még tovább.

Úrkúton a falu közepén tett le az Ajka felől érkező busz. A kéktúrás kocsma ablakában pecsételtem, aztán elindultam a táblák útmutatása szerint a legszebb látványossághoz, a Csárdahegyi Őskarszthoz.

 

Fotó: Papp Géza

 

Fotó: Papp Géza  Fotó: Papp Géza

 

Ezután a Kék egy másik ágon elhagyja a területet, és néhány ház után Úrkutat is. Két kerítés közé értem, ezután már lazábban fásított terület jött. A fák között piros-fehér-fekete tollazatú harkályokat láttam, de lefotózni nem tudtam őket. Szerencsére az éledező természet így is sok lehetőséget kínált a fotózásra.

 

Fotó: Papp Géza

 

Fotó: Papp Géza

 

Egy rétnél van egy jobb-, majd balkanyar, ezután – az ingoványosabb részt elhagyva – meredekebb lejtésű szakasz jön fiatal fák között. Egy ívesen kanyarodó, töltésre emelt földút keresztezése után már enyhül a meredekség. Egyszer csak egy őz maradványai kerültek elém – akármi is ette meg, a körömpörköltet nem ismeri.

 

Fotó: Papp Géza

 

Fotó: Papp Géza

 

Ezután enyhébb lejtéssel, egészen fiatal erdőben folytatódott az utam, míg leértem egy tisztáshoz. A végében egy öreg fa tövében le is lehet ülni egy padra. Pár lépés kitérő csak a Vörös-szikla, ami amúgy nem egy nagy szám.

 

Fotó: Papp Géza

 

Fotó: Papp Géza

 

Ezután egy viszonylag eseménytelen, hosszabb szakasz jött: néhány kilométert egy kavicsszórt erdészeti úton kell végiggyalogolni. Aztán egyszer csak házak közé értem, és pár száz méterrel később két vezeték futott át a fejem fölött. Az utolsó pillanatban vettem csak észre a dróton végigsuhanó fiatalokat – ez már a Sobri Jóska élménypark drótkötélpályája volt.

 

Fotó: Papp Géza

 

Fotó: Papp Géza

 

Az élményparkba be is néztem. Van egy csomó ingyenes, meg egy csomó fizetős játéklehetőség, tinédzserek és felnőttek is szórakozhatnak itt. Áll a bejáratnál egy kis önkiszolgáló étterem is, a tó közepén levő szigeten nyáron pizzéria működik. Van állatsimogató, bobpálya, fák közötti mászópályák, faházak, kicsiknek kisvonat – több tucat kisebb játék.

 

Fotó: Papp Géza

 

Fotó: Papp Géza

 

Az élménypark után a jelzés átmegy a vasúti pálya alatt, majd a túloldalon jobbra visszakanyarodik. Pár perc múlva elértem Városlőd-Kislőd vasútállomást a rakodóval. A vasútállomás még működik, de a rakodó terület a sínek hátsó oldalán már csak egy urbex kalandra hívott a romok közé.

 

Fotó: Papp Géza

 

Fotó: Papp Géza

 

Ezután néhány kilométer séta volt az út mentén Városlőd. Odaérve maradt még időm egy kis nézelődésre is.

Ha van időnk a vonat indulásáig, másszunk fel a Kálvária-dombra. A stációkat rendszeresen újrafestik, és szép kilátás nyílik a falura.

 

 

Ezután meg kellett szakítanom a nézelődést, ugyanis indult visszafelé a vonatom. Az első szerelvény Veszprémig, a második a Déli pályaudvarig vitt.

 

Forrás: openstreetmap.org

 

Képek és szöveg: Papp Géza – kektura.blog.hu

 

Az előző szakaszról itt olvashatsz.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...