Festői várak egy karnyújtásnyira a határtól

Izgalmasak, titokzatosak és látványra sem utolsók. Ezúttal olyan várakat gyűjtöttünk össze, amelyek sokszor elkerülik a figyelmünket, mert nem Magyarország határain belül találhatóak, mégis könnyen elérhetőek egy-egy kirándulás alkalmával.

2023.02.07.

Bányászkör a Gerecse keleti szegletében

Mindegy, milyen módon fedezzük fel e festői, dimbes-dombos tájat, az viszont biztos, hogy a Dorogi-medencébe invitáló túratematika nem csupán az ipari múlt mementóit, hanem a környék minden szépségét is bemutatja.

2023.02.02.

Téli kaland az Ipoly egyik legszebb szakaszán

Megpróbáljuk bebizonyítani, hogy a kenuzás az Ipolyon nem kizárólag nyári kaland, és érdemes leevezni a tél enyhébb napjain a Letkéstől Szobig tartó szakaszt, mert a zimankó ellenére is élményekben gazdag, izgalmas és látványos útvonal vár ránk.

2023.01.30.

Kirándulás a magyar piramishoz, avagy kastélytúra extrákkal

Nem mindennapi építmény magasodik a Keleti-Bakony dombvidékén, Iszkaszentgyörgy határában. A fák között kibukkanó különös látvány a Pappenheim család nevéhez, a környék egykori birtokosaihoz fűződik, akiknek hagyatéka nem csupán hazánk egyetlen ókori kultúrát idéző kőgúlájáról szól.

2023.01.30.

Kétórás családi túrák egy téli hétvégére

A Természetjáró.hu kínálatából, most főleg azoknak szeretnénk a kedvében járni, akik gyerekekkel tennének egy rövid, kalandos kirándulást a szabadlevegőn. Mivel a hétvégére hűvös, száraz időt ígérnek, nincs is okunk otthon maradni.

2023.01.26.

Katonai toronyból kilátó

A Veszprém és Tapolca között kanyargó 77-es főút csodaszép helyeken vezet a Bakony és a Balaton-felvidék lankái között. Ha arra járunk, tervezett túránk előtt érdemes egy kis pihenőt beiktatni, ugyanis egy különleges kilátóból csodálható meg a környék.

2023.01.25.

A Börzsöny legrejtélyesebb hegye

Hazánkban talán nincs még egy olyan hely, amelyhez annyi monda kötődne, mint a börzsönyi Kámorhoz. A legendák szerint ez a mesés kincset rejtő bérc hajdanán rablólovagok és boszorkányok otthona volt, és a kutatók számára is csak rejtélyekkel szolgálnak a tetején található földsáncok, illetve a hegy gyomrába vezető sziklahasadék.

2023.01.20.

Fedezd fel Velemet

A Kőszegi-hegység déli sarkában, a kéktúra végpontján, remek közlekedéssel, minden adott ahhoz, hogy nagy kirándulásokra induljunk. Pedig az itt fekvő Velemben egy napra helyben maradni is érdemes.

2023.01.19.

Hór-völgy – Téli túra a Bükk leghosszabb patakvölgyében

Érdemes bakancsot húzni a hidegben is, mert ilyenkor télen egészen különleges élmény az erdőt járni. Az ország egyik leghosszabb völgyében gigantikus mészkősziklák, púpos kőtömbök, mészégetők, üveghuták, rejtekadó barlangok között kanyarog a túraösvény és a bringaút, de az Ódorvár sziklakiszögellésének körpanorámája mindent visz. Télen az menjen a Hór-patak völgyébe túrázni, aki teljesen ki akar kapcsolni.

2023.01.15.

Tüskevár a Budai-hegységben

Kicsiknek és nagyoknak is izgalmas sétát ígér a főváros 2. kerületében található Fekete István tanösvény. Végigjártuk, olvastunk, füleltünk, és ahogy Tutajos a berekben, úgy fedeztük fel a téli erdő kincseit a Kis-Hárs-hegyen.

2023.01.09.

Patakok és kilátások – évindító túracsokor

A már-már megszokottá váló, viszonylag meleg januári idő nemcsak a sarat, hanem a patakokat is dagasztja. Ugyanis a decemberi hótakaró elolvadása után hegységeink vízfolyásai viszonylag bővizűek, ezért olyan túrákat válogattunk össze, amelyeken látványos patakvölgyek és kilátótornyok váltogatják egymást.

2023.01.02.

Magyarország legkülönlegesebb kilátója

Gyenge fagyban indulunk neki Mátrakeresztesről, hogy a Mátra nyugati gerincének végén elhelyezkedő Nyikom 764 méter magas csúcsán álló, különös hangzású Gortva–Jójárt-kilátóban éjszakázzunk. Ez a több szempontból is különleges célpont ugyanis nem pusztán egy jól megépített, fedett kilátó, hanem egy bivakként is üzemelő, mindenki előtt nyitva álló épület.

2023.01.01.