Rejtőzködő óriások erdőn-mezőn

A dendrománia, a fák szenvedélyes szeretete, Nádas Péter író szerint a mániák legnemesebbike. A legnagyobb hazai dendromán dr. Pósfai György, aki a kétezres évek elején kezdte el egy adatbázisba összegyűjteni az ország legnagyobb fáit, sőt könyvet is írt a témáról. Vele indultunk fakeresésre az ország délnyugati szegletében.

2023.10.04.

„Arra törekedtek, hogy az év minden szakában teremjen valami” – régi gyümölcsfajták az Őrségben

Rozsérő körte, húsvéti rozmaring, cigányalma, tüskés körte. Mondanak ezek a nevek még valamit a 21. században? Ismerjük még ezeknek a gyümölcsöknek az ízét? Egyes régi gyümölcsfajták sajnos már tényleg eltűntek, de biztató, hogy számos olyan is van, amelyik egyre népszerűbb. De vajon meg lehet menteni egy almafajtát, ha már csak egyetlen egy fát találunk belőle az Őrségben?

2023.10.02.

Egy varázslatos tó a Kékes árnyékában

A Kékes északi oldalában található Pisztrángos-tó a környéket járó túrázók egyik kedvenc pihenőhelye. Nem csoda, hisz egy meseszép helyről van szó. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a tónak kulcsfontosságú szerepe van a környék kétéltűinek életében.

2023.09.29.

Honnan kapta a nevét az Illancs?

Az Illancsot a Kiskunságban, a Bácskai-síkvidéken találod, és magyarországi viszonylatban azért nagyon egyedi, mert hazánkban itt húzódik a legnagyobb futóhomokos terület. De vajon miről nevezték el?

2023.09.28.

Mi köze a Nagy-Szopláknak a taknyos kölyökhöz?

A Pilisben található 710 méter magas Nagy-Szoplák nevéből ne asszociáljunk a túra nehézségi fokára, mert a hegy megmászása egyáltalán nem megerőltető. Viszont szép bükkösökkel és kilátópontokkal annál többször találkozhatunk az ösvényein, és a hegycsúcs elnevezése sem mindennapi.

2023.09.26.

Semmi nem tölt fel annyira, mint a természet

Van valami megfoghatatlan abban az érzésben, ami az erdőben sétálva járja át az embert. Persze mindannyian tudjuk, hogy a természet megnyugtat, ellazít, energiával tölt fel, de vajon milyen ősi erő kapcsol bennünket hozzá? Két hét az érintetlen természetben megváltoztathatja a személyiségünket? Létezik egy tudományág, amelynek segítségével mindezen jelenségek mélyére nézhetünk: a környezetpszichológia.

2023.09.22.

Amikor az egyik inváziós faj kiszorítja a másikat

A Balatonban számos idegenhonos faj megjelent már. Kagylókból több is, és az elsőként érkező vándorkagyló hamar konkurenciát is kapott a kvagga kagyló személyében. Ez utóbbi faj a tó egy részén már ki is szorította elődjét. De vajon mi lehet a sikerének a titka? És mi köze van mindennek a hegymászáshoz?

2023.09.20.

Itt van az ősz. Virágoznak a fák?

Ilyenkor ősszel nemcsak a sárguló levelek színesítik a tájat, de egyes helyeken a fák is virágoznak. A nyárias szeptember – úgy tűnik – kicsit megzavarta a növényeket.

2023.09.19.