Erdei fülesbagoly - A városbarát huhogó

Magyarország leggyakoribb, általánosan elterjedt bagolyfajának képviselőit - gyakorta látható, hosszú tollfülükről - igen könnyű felismerni, a téli hónapokban pedig még arra is van esélyünk, hogy lakott területen pillantsuk meg őket, ahol olykor nagyobb csapatokba verődve várják az éj leszálltát, hogy vadászni induljanak.

2021.11.26.

„Kóspallag felett az ég” – Egy börzsönyi falu megelevenedő részletekkel

Olykor egy vándorút során tett megálló enged csak igazi betekintést egy adott környezet egyedi hangulatába és értékeibe. Megismerkedve a helyiekkel a táj egyre elevenebb, egyre beszédesebb lesz, a megannyi új ismeret és impulzus pedig főleg azok számára hat inspirálóan, akik szeretik a dolgokat közelebbről is megszemlélni. Egy ilyen felfedező ismerkedés részesei lehetünk Belicza László Gábor fotóművész képein keresztül, aki a Börzsöny szívében talált rá valami valódira, izgalmasra és meghittre.

2021.11.24.

Kvíz feketeöves kéktúrázóknak

Már oda-vissza láttad a Másfélmillió lépés Magyarországon összes részét, és álmodban is folyton kéktúrázol? Talán ennyire nem is kell elvetemült rajongónak lenni, hogy jól teljesítsd a kvízünket, de egy biztos: még a téma szakértőit is megkíséreljük tőrbe csalni. Tedd próbára magad!

2021.11.23.

A hidegre is fittyet hány a téli fülőke

Az őszi gombaszezon kezd lepörögni. Van azonban egy olyan gombafaj, amely éppen késő ősszel és télen terem nagyobb mennyiségben a hazai erdőkben, kertekben, ráadásul nemcsak ehető, de finom is. Ez pedig a furcsa hangzású téli fülőke.

2021.11.22.

Hermelin, a magányos rágcsálóspecialista

Sokféle típusú élőhelyen előfordulhat, de Magyarországon főként állóvizek, patakok és csatornák mentén találkozhatunk vele. A legeltetett, kaszált gyepeket, a rágcsálókban gazdag vadföldeket, valamint a bozótosok és az erdőfoltok együtteseit szintén kedveli, a településeket azonban – közeli rokonával, a menyéttel szemben – kerüli.

2021.11.20.

A kaktuszok köszönik, elég jól érzik magukat nálunk

Ki gondolná, hogy vannak olyan kaktuszfajok, amelyek remekül elvannak nálunk, nemcsak otthon a cserépben, de kint a természetben is. De mit keresnek kaktuszok a kiskunsági homokon, a Vértes sziklagyepén vagy a Pilis lejtőjén? És miért nagy baj, hogy ott vannak?

2021.11.20.

A természet mindenkié, de nem mindegy, hogyan bánunk vele

Őzikesimogatás, kutyasétáltatás póráz nélkül, vízimadarak etetése? Egyeseknek evidens, hogy mindez a természetben tilos, míg másoknak talán eszükbe sem jut, hogy ne lenne szabad. Kilenc pontba szedtük, mit szabad és mit nem az erdőben, illetve, hogy mi az, amit jó tudni, mielőtt útnak indulsz.

2021.11.19.

A zuzmók sokat kibírnak, akár még egy űrutazást is

Mitől színesek a zuzmók? Hogyan képesek megélni extrém körülmények között? Miért vannak tele az elszáradt bokrok és fák zuzmókkal? Többek között ezekre a kérdésekre is választ adunk cikkünkben, sőt az is kiderül, milyen íze van a zuzmólevesnek.

2021.11.18.

Lehet valami visszataszító és gyönyörű is?

Ennek a csigának türkizkék teste pazar látványt nyújt az erdei avarban. Egyesek szerint ez Európa legszebb meztelencsigafaja. Hazánkban védett, és nevével ellentétben nemcsak kék színű lehet, a fehérestől a sötétkékig sokféle árnyalatban előfordulhatnak, de a fémes csillogás mindegyik közös jellemzője.

2021.11.16.

​​Megújult a turistajelzések szabványa

Az szinte biztos, hogy már mindenki találkozott fák törzsére, sziklára vagy oszlopra festett, színes sávokkal és alakzatokkal, ugyanakkor bizonyos, hogy csak kevesen vannak, akik pontosan tudják is, hogy a különböző színek és formák mit jelölnek. Most minden kiderül.

2021.11.15.

Ökörnyálon utaznak a kalandvágyó pókok

Valószínűleg késő ősszel az erdőt járva te is belegabalyodtál már lebegő ökörnyálba, aminek a végén egy pók landolt a ruhádon. A jelenségnek semmi köze nincs az ökörhöz. Valójában egy érdekes utazási forma, melynek segítségével a pókok új vadászterületekre indulnak.

2021.11.12.