Új tavak születtek a Dél-Nyírségben

A csapadékos idő kisebb-nagyobb tavak, tocsogók és tócsák láncolatát hozta létre a dél-nyírségi Martinkai-legelőn, amelyről a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság drónfotókat posztolt.

2023.01.30.

Megújul a simontornyai vár környezete

Újjászületik a simontornyai vár környezete a most induló és 2025-ig tartó Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz projektben. 160 négyzetméteres fogadóépületet hoznak létre, utak, járdák épülnek, új parkolót alakítanak ki, és megnövelik a zöldfelületet is.

2023.01.26.

50 ezer éve nem látott üstököst pillanthatsz meg az égen

Az Oort-felhőből érkezett vendégünk, a C/2022 E3 (ZTF)-üstökös február elején ér földközelbe. Január végétől sötét, fényszennyezéstől mentes égbolton halványan akár szabad szemmel is látható lesz Magyarországon. Közepesen nagy átmérőjű távcsövekkel pedig még szebb látványt nyújthat. Érdemes lesz kémlelni az eget.

2023.01.26.

Így árasztotta el a víz a Baradla-barlangot

A múlt héten lehullott nagy mennyiségű csapadék a Baradla-barlangban is jelentősen megnövelte a vízszintet, a föld alatt hömpölygő vízről látványos képek is készültek, amiket cikkünkben most meg is nézhettek.

2023.01.25.

Szavazz te is az Év beporzóira!

Idén első alkalommal lehet szavazni az Év beporzóira, a figyelemfelkeltő versenyben három vadméhcsoport várja a voksokat. Ismerjétek meg a bányászméheket, a faliméheket és a szabóméheket, majd szavazzatok!

2023.01.25.

Megvan az év ásványa és ősmaradványa

Az év ásványa és ősmaradványa az egyik legrövidebb múltra visszatekintő esemény az „év valamije” választások sorában. Ez a mostani szavazás volt a nyolcadik alkalom, hogy sor került a megmérettetésre, és úgy tűnik, bejött a papírforma. Mutatjuk a győzteseket.

2023.01.24.

Különleges leletekre bukkantak Tatabányán

Több Árpád-kori sírt, egy kardokkal eltemetett germán harcost és a kora vaskorból származó, földbe mélyített háznyomokat találtak Tatabányán. A leletekből egy kisebb kiállítás nyílhat a közeljövőben.

2023.01.24.