Megújult a tatai csillagvizsgáló

Átadták Tatán a felújított TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgálót és Múzeumot. A kiállítás az intézmény névadójának hagyatékát mutatja be, de a csillagda szakköröknek és bemutató előadásoknak is helyet ad. Októbertől nyitja meg kapuit.

2023.09.22.

Indul Múzeumok Őszi Fesztiválja

Jövő! Menő! Múzeum! címmel szeptember 25-én indul és november 12-ig tart a Múzeumok Őszi Fesztiválja. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700 féle program csalogat múzeumi látogatásra.

2023.09.22.

Egy semmivé lett település utolsó hírmondója – Csomorkányi templomrom

Csomorkány tipikusan egy olyan falu, amelyet nem nagyon érdemes a térképen keresni, mert már a török időkben elnéptelenedett. Lakói elhagyták, épületei elenyésztek. De mégsem tűnt el nyomtalanul. Emlékét máig őrzi középkori templomának különös hangulatú romja a Hódmezővásárhely határában lévő szántóföldek között.

2023.09.22.

Semmi nem tölt fel annyira, mint a természet

Van valami megfoghatatlan abban az érzésben, ami az erdőben sétálva járja át az embert. Persze mindannyian tudjuk, hogy a természet megnyugtat, ellazít, energiával tölt fel, de vajon milyen ősi erő kapcsol bennünket hozzá? Két hét az érintetlen természetben megváltoztathatja a személyiségünket? Létezik egy tudományág, amelynek segítségével mindezen jelenségek mélyére nézhetünk: a környezetpszichológia.

2023.09.22.

A legjobb balatoni bringás túrák egy helyen

Ha valaki kerékpárral fedezné fel legnagyobb tavunk környékét, akkor van egy nagyon jó hírünk: szuper túraútvonalakat és bringák közül válogathatunk ízlésünknek és erőnlétünknek megfelelően. Kedvcsinálónak mutatunk is egy tihanyi körtúrát.

2023.09.21.

Áfonyaszüret az ország egykori legmagasabb csúcsán

A Rozsnyót körülölelő hegyvidék nem tartozik a felkapott célpontok közé. Pedig a Magas-Tátrától a Mátráig tartó, hegyekben dúskáló panoráma, a turistaház és a havasi hangulatú gerincösvény Kelet-Szlovákia egyik legizgalmasabb helyszínévé avatja az Ökör-hegy tömbjét. Túra Rozsnyó „rejtőzködő havasán”, a Pozsállón, ami rövid ideig még Magyarország legmagasabb csúcsa is volt.

2023.09.21.

Hová tűnt a Tengerszem-tó vize?

A Jósvafő mellett található festői, smaragdzöld színű tó kedvelt célpontja a túrázóknak. Azonban aki mostanában jár erre, nem pont úgy látja a tavat, ahogy azt megszokta.

2023.09.21.

A vadregényes Pinka-szurdok

Vannak helyek, amelyek legfőbb különlegessége nem egy látványos forma, a szédítő mélység vagy egy interaktív műsorszám, hanem egyszerűen maga a tény, hogy létezik. Ez pedig értékesebb lehet minden előbbinél. A Vas-hegy túraútja azokba az időkbe repít, amikor a házak csakis téglából és fából épültek, az utca végén túl pedig az ember által nem háborgatott természet birodalma kezdődött.

2023.09.21.

Amikor az egyik inváziós faj kiszorítja a másikat

A Balatonban számos idegenhonos faj megjelent már. Kagylókból több is, és az elsőként érkező vándorkagyló hamar konkurenciát is kapott a kvagga kagyló személyében. Ez utóbbi faj a tó egy részén már ki is szorította elődjét. De vajon mi lehet a sikerének a titka? És mi köze van mindennek a hegymászáshoz?

2023.09.20.

Kultúrkincsek és a Duna-part szépsége a Csepel-sziget déli csücskén

Ebben a gyönyörű fekvésű városban találjuk az egyetlen működőképes hazai hajómalmot, az egyetlen itthoni gótikus szerb ortodox templomot, az első világi barokk kastélyt Magyarországon, és amivel talán lepipál minden más települést a Duna mentén, az a hangulatos part menti sétánya. És ezzel még koránt sincs vége a különleges és szórakoztató látnivalóknak. Ráckevét érdemes felvenni az őszi bakancslistánkra. Meséljük, mutatjuk, miért.

2023.09.20.

Már több ezer daru érkezett a Hortobágyra

Megkezdődött az ősz egyik legszebb természeti eseménye, a daruvonulás. Az északi tájakról érkező darvak egyik legfontosabb hazai pihenőhelye a Hortobágy, ahol már hétezernél is több madár időzik. A csúcs októberben várható, akkor a százezret is átlépheti majd a számuk.

2023.09.20.