MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2016.10.27. 10:00,   Szöveg: TM,   Fotó: Gulyás Attila - TM, Maczelka Lászlóné, Lampért Kirill

A legkülönlegesebb sziklák novemberi számunkban

Kivételes hazai sziklaalakzatokat mutatunk be, erdélyi mesevilágba kalauzolunk el, és eláruljuk, mi mindenről mesélnek a kunhalmok.

 

Toplista rovatunkban most összegyűjtöttük a leglátványosabb hazai sziklákat – mint a bükki Barát- és Apáca-sziklák, a Vadálló-kövek a Visegrádi-hegységben vagy a Lyukas-kő a Mátrában –, és az ismertetőt persze egy remek túratippel is megspékeltük.

 

Fotó: TM


Ebben a hónapban a felsőszölnöki kilátóval ismerkedhetsz meg, amit a MOME elsőéves építészhallgatói hoztak létre, november turistaházának pedig a Somoskői Kirándulóközpontot választottuk, ami modern, letisztult formával és nem mellesleg színtiszta természetélménnyel csábít a Medves-vidékre. Bringára pattannál? Ezúttal a Vértest ajánljuk, ahol várrom, román kori templomrom, egykori külfejtések és szenet szállító kisvasutak nyomai mentén tekerhetsz. Ha kirándulni nemcsak a kaland kedvéért, de esetleg elmélyülési szándékkal is szoktál, biztosan tetszeni fog olvasónk cikke a Pálos 70 teljesítménytúráról.

 

Fotó: Maczelka Lászlóné


Valószínűleg hallottál már az alföldi kunhalmokról, de talán nem is gondolnád, mennyi érdekesség fűződik hozzájuk – e havi lapszámunkban körbejárjuk a témát, így megtudhatod többek között, hogy hol gyűltek össze a szegedi és vásárhelyi boszorkányok. Barangolunk az Alföldi Kéktúrán is, ezúttal a nyírségi homokbuckák földjén. Az őszi gombák novembertől egészen a tartós fagyok beálltáig uralják az erdőt, most megtudhatod, milyen fajokkal találkozhatsz ebben az időszakban.

 

Fotó: Lampért Kirill

 
Ha nem csupán országunk határain belül szeretsz kalandozni, jó hírünk van: novemberben kitekintünk Erdélybe és a „világ tetejére”, Nyugat-Tibetbe is ellátogatunk. Zöldhullám rovatunkban a nyestkutyát mutatjuk be, de olvashatsz arról is, hogyan lett invazív faj a vörösfülű ékszerteknős.

 

Keresd a lapot az újságárusoknál, a Mountex és a Tengerszem boltjaiban, vagy válaszd a legkényelmesebb megoldást, és rendeld meg online itt!

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. január
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...