MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.10.26. 13:04,   Szöveg: bfnp.hu,   Fotó: DINPI, Dr. Nagy Lajos / BFNPI, Wikipédia / Honza Groh, 123rf.hu

Cirmi az ürgék legnagyobb ellensége

Ha kipusztul egy ürgekolónia, nincs lehetőség természetes állománymegújulásra. Kevesen gondolnák, de napjainkban a legnagyobb veszélyforrást a házi macskák jelentik.

A természet rendje, hogy az ürge fontos táplálékforrás emlősök és ragadozómadarak számára, például a kerecsensólymoknak, a parlagi sasoknak vagy a rókáknak – de nem a házi macskáknak. Manapság viszont éppen úgy alakult a helyzet, hogy ők jelentik a legnagyobb veszélyt az ürgékre nézve.

 

Fotó: DINPI


Hazánk legjelentősebb ürgekolóniái repterek gyepes területein élnek, más kisebb-nagyobb telepek többnyire pedig legeltetett gyepterületeken találják meg az életfeltételeiket. Ezek az ürgeélőhelyek általában közel vannak lakott településekhez, szőlőhegyekhez, mezőgazdasági vagy más célú gazdasági telephelyekhez. Ehhez az épített környezethez pedig sajnos hozzá tartoznak a szabadon vagy félvadon tartott házi macskák is – írja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a honlapján

 

Fotó: DINPI


Az ürge kézenfekvő választás a szabadon portyázó macskák számára: nagy egyedszámban fordul elő és könnyen elérhető. A házi macskák remek és kitartó vadászok, szinte alig távoznak az ürgés gyepekről zsákmány nélkül. A nemzeti parki szakemberek megfigyelései szerint egy kölykeit nevelő nőstény egy nap akár 2-3 ürgét is zsákmányol. Ez a vadászteljesítmény egy néhány száz ürgét számláló állományban már nagyon jelentős egyedszám-csökkenést okozhat, akár az ürgetelep megszűnését is eredményezheti.

 

Fotó: Dr. Nagy Lajos / BFNPI  Fotó: Dr. Nagy Lajos / BFNPI


Napjainkban az ürgeállományok szigetszerűen helyezkednek el egymástól, olyan távolságban, hogy két szomszédos kolónia között nincs lehetőség az átvándorlásra. Ez azt jelenti, hogy ha egy állomány kipusztul, nincs lehetőség a természetes pótlódásra, megújulásra. A kolónia megszűnéséhez elegendő az is, hogyha egy kritikus egyedszám alá csökken az állatok létszáma. Minden egyes ürgekolóniára szükség van ahhoz, hogy a faj hosszú távon fennmaradhasson.

 

Fotó: Wikipédia / Honza Groh


Fontos (bár nem végleges megoldás), hogy az ürgés gyepeken odafigyeljenek a növényzet magasságára (ami ideális esetben nem haladhatja meg a 10-15 cm-t), így a ragadozók nehezebben tudnak elrejtőzni. A nemzetipark-igazgatóság szerint a házi macskák megfelelő tartása, szabadba kijutásuk korlátozása is nagy segítség lehet az ürgeállományok védelmében.

 

Fotó: 123rf.hu

 

Kapcsolódó cikkeink:

A barlangi póktól az ürgékig, avagy kisgyerekkel Tihanyban

Élőben a tihanyi ürgék közt

Ürgetelepítés a Vértesben

Támadás a lőtéren - Nem komálja az ürge a kamerát

Kicsi és fürge, az év emlőse, az ürgeCímkék: ürge / házi macskaHOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...