MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.12.15. 12:42,   Szöveg: MTI, TM,   Fotó: stoos-muotatal.ch

Te kipróbálnád a világ legmeredekebb siklóját? – videó

A svájci Stoos hegyi falunál található a világ legmeredekebb siklója, amely már ránézésre elég menőnek tűnik. A hétvégén kezdi meg működését, és 1750 méteren 744 méter szintkülönbséget gyűr le, az útvonal legmeredekebb szakaszán pedig eléri a 110 százalékos emelkedési arányt is.

stoos-muotatal.ch

 

A világ legmeredekebb siklója 110 százalékos (azaz 48 fokos) lejtőn halad, és a hétvégén próbálhatják ki az első utazók a svájci Stoosnál. Az 1750 méteren 744 méter szintkülönbséget legyűrő hegyi vasút három alagúton is átmegy – írja Neuer Züricher Zeitung online változata.

 

Fotó: stoos-muotatal.ch

 

Azért ez tényleg meredek, de nagyon menő is, íme, a videó:

 

A falu alatt lévő völgyből, Schwyzből induló futurisztikus jármű nemcsak turisztikai attrakció, hanem a mintegy 150 állandó lakos napi közlekedését is biztosítja. A siklót építő vállalkozó gondolt a szédülős utasokra is. Az utazók a fülkékben ugyanis minden pillanatban vízszintes padlózaton állnak, függetlenül attól, milyen meredek pályán halad épp a szerelvény. Ez a dob- vagy hordóalakú kabinoknak köszönhető. A stoosi hegyi vasút felépítése 52 millió (14 milliárd forint) svájci frankba került.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Reped az üvegpadló 1180 méter magasan

Függőhidak a világ minden tájáról


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...