MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2016.03.10. 16:15,   Szöveg: kmnp.hu/TM,   Fotó: Sallainé Kapocs Judit - KMNPI

Virágzik a fokozottan védett növényritkaság, a volgamenti hérics

A volgamenti héricset 1935-ben, a Dél-Tiszántúlon találták meg Magyarországon. Ez a növényfaj volt az első hazánkban, amelyet termőhelyeivel együtt védetté nyilvánítottak 1971-ben. Magyarország egyik legveszélyeztetettebb növényritkasága a Körös–Maros Nemzeti Park területén virágzik.

A Körös–Maros Nemzeti Park legkorábban nyíló, fokozottan védett növényfaja a volgamenti hérics (Adonis volgensis), amelynek természetvédelmi értéke 250 000 Ft. Volt  olyan év is, amikor január legvégén már nyílott, de idén február 16-án kezdődött a virágzása.

 

Fotó: Sallainé Kapocs Judit - KMNPI


Az enyhe tél végi időjárásnak köszönhető korai nyílása. Hétről hétre egyre több tő bújik elő belőlük. Ha ilyenkor megfigyeljük a növény kihajtását, sokszor csak a földből kibújó sárga bimbóit látjuk először. Ezután növekszik és nyúlik meg a szára, amely később további virágokat is hozhat, akár három-négy héten keresztül. A növény március végén éri el virágzásának csúcsát, ezután pedig az elnyíló virágzatokból aszmagcsoportok fejlődnek, amelyek tőkocsányai lassan a föld irányába, szinte a talaj szintjéig lehajolnak. Az idős tövek környékén lehulló magvakból idővel nagyszámú fiatal növény fejlődik ki. A volgamenti hérics szaporítása rendkívül nehézkes, ezért a tövek megóvása az eredeti termőhelyükön kiemelt feladata a szakembereknek.

Kapcsolódó cikkeink:

Előbújtak a gőték, párt választanak a madarak

Megjelentek a tavasz hírnökei
 
HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...