MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.03.04. 09:00,   Szöveg: Gulyás Attila,   Fotó: Gulyás Attila

A Balaton zöld kertje fehérben is különleges

Ha lehet még fokozni hazánk egyik igazán idilli tájának látványosságát, a Tapolcai-medence téli látványa biztosan a bakancslista elején foglal helyet: virágos kertek, hullámzó szőlők és apró nyaralók, ezúttal fehérben és kékben.

A magyar vidéknek közismerten százféle vonzereje lehet, a hagyományos vendégszeretettől, az ember és a természet évszázados egymás mellett élésén át, egészen az újszerű, vagy épp csak ránk jellemző különlegességekig. A Balaton északi partjának vasút és főutak által megkímélt, tájképileg talán legülönlegesebb szeglete a fentiek közül mindenből tud adni egy alapos kóstolót. A Szent György-hegyen, Szigligeten és a Badacsonyon jártunk, és mindhárom helyen más vonzerőt találtunk.

 

Fehérbe ölözött szőlők közt

 

Az Oroszlán-kút apró medencéje a fagy első napján még folyékony, friss és jéghideg vízzel teli

 

A Balaton-felvidéki szőlőkultúra egyik központja a kiváló adottságú Szent György-hegy, amely a közeli Somlóhoz hasonlóan, önmágaban is egy egyedi, külön kis „sziget”, a Balatoni borrégió, azon belül a Badacsonyi borvidék része, amelynek kisebb-nagyobb birtokain igen sokféle, fehér és kék borszőlő terem.

 

A Lengyel-kápolna és a szigligeti hegyek a Szent Györg-hegy oldalából

 

A hegyen szerencsére ma is számos családi vállalkozás működik, akik a téli és kora tavaszi idényben főleg előzetes bejelentkezés alapján fogadnak látogatókat akár jól szervezett borkóstolós vacsorára, vagy csak egy-két palack bor vásárlására. Ilyen a Nyári, a Gilvesy, a Boksay pincészetek, a Szászi, és a kis 2HA birtok, vagy a Szent György pince.

 

 

Szigliget, a „Balaton vára”

 

A déli irányú kilátást uraló szigligeti hegycsoport egy órányi sétára, vagy a közeli Hegymagas faluból Szigligetre közlekedő busszal kevesebb mint fele ennyire van; utóbbi járatok hétvégéken egy-két óránként közlekednek. A nyári szezonban a környék a borvidék fontosabb helyszíneit összekötő Badacsonyi Régiós Buszjárattal is remekül bejárható.

  

A tanúhegyek déli csoportjának modellje a szigligeti vár bejáró útján. A Balaton 19. század közepi, nagyszabású szabályozása előtt a jobb oldali, szigligeti hegycsoport még valódi sziget volt
 

A szigligeti várhegy az Ófalun átvezető Kossuth utcából

 

Szigligeten télen sincs a déli parti üdülőövezetekre jellemző kihaltság, a táj szépsége a nyaralótulajdonosokat és a szállóvendégeket egyaránt visszavárja. A megfáradt kirándulók nemcsak fél tucat éttermet, de a Patak utcában egész héten nyitva tartó élelmiszerboltot is találhatnak.

 

A szigligeti felső várból a Szent György-hegyre nyílik kilátás  

 

Szigliget vára a tatárjárás évei óta védelmezi a Balaton északi partját. Elfoglalására a történelem zavaros éveiben magyarok és törökök is több kísérletet tettek, de az utóbbiak közül egy sem járt sikerrel. Az erősség végzetét bő egy évszázaddal később nem az ellenség, hanem sok más, hegytetőn álló várhoz hasonlóan, villámcsapás okozta. A vár állagmegóvása és restaurálása változó intenzitással már a 20. század eleje óta folyik, de az utóbbi években új lendületet vett: több épületrész is visszakapta a tetejét és eredeti berendezésének másolatát, a vár alatti Tanítóházban és a falak közt pedig számítógépes rekonstrukciók segítenek visszautazni a vár fénykorába.

 

Kilátás a várból Szigliget felé


A szigligeti vár a téli időszakban is a hét minden napján, kora délelőttől sötétedésig nyitva áll, a tavasz beköszöntével pedig lassanként újra eljön a szabadtéri koncertek és hagyományőrző programok ideje is. Ezekről a vár weboldalán találhatunk friss információkat.

 

A Badacsony rengetegében

 

 

A gondozott hegyek mellett kihagyhatatlan lehetőség a méretében is kiemelkedő, vadregényes Badacsony. A kertek fölött, a hatalmas sziklatornyokkal szegélyezett bazaltfennsíkra mindössze két kiépített út vezet fel, ahol a kéktúra is fel, illetve leereszkedik a sziklák között. Míg az északi oldalon elhelyezkedő Kőkapu ösvénye, nevének megfelelően egy természetes, mély szurdokvölgyben halad felfelé, a Badacsonytördemic felé eső Bujdosók lépcsője az ember munkája. Az 1930-as években épült bazalt lépcsőfokokból nem kevesebb mint 464-et kell megmászni a hegy tetejéig. Az útba eső kis pihenőhelyek mindegyike nevet kapot, emlékezve a Rákóczi-szabadságharc idején bujdosásra kényszerült kuruc vezetőkre.

 

A táj Szigliget felé, a Ranolder-kereszttől

 

A Badacsony fennsíkjának szélén továbbra is érdemes a kék jelzést követni, sorra végigjárva a Balaton felőli oldal kilátóhelyeit. Közülük talán legérdekesebb a népnyelv által Harangozó Börcnek hívott sziklaszirt. A természet játéka által formált, imbolygó szikla a legenda szerint megfelelő kalapáccsal megütve templomi haranghoz hasonló hangot ad, innen a „harangozó bérc” név. A 19. század közepén ide látogató Ranolder János veszprémi püspököt annyira lenyűgözte a helyszín és a panoráma, hogy egy hatalmas kőkereszt építését rendelte el, amely már messziről emlékezteti a hegy tövében járókat, hogy hasonló csodát létrehozni egyedül Isten képes. A később Ranolder-keresztnek nevezett építmény 160 éve áll a hegy peremén.

 

A Balaton kékje egy átlagos nyári napon is különleges látvány, de napnyugta után, a téli szürkületben egészen egyedülálló hangulatot ad 

  

Már szinte csak a hold fénye világít a Kisfaludy-kilátó felett

A Badacsony 434 méteres csúcsán öt éve áll az újjáépített Kisfaludy-kilátó. Évtizedek óta álló elődje is népszerű célpont volt, az új, két méterrel magasabb szerkezetről pedig már közel körpanoráma várja a kirándulókat.

 

A nappali fény utolsó nyomai nyugat felé, a Tapolcai-medence hegyeivel

 

 

Záráskét marad egy igazi klasszikus panoráma megcsodálása: a Balaton a Badacsony csúcsáról. A „végtelen” tó és a települések gyöngysorainak találkozását órákig lehetne csodálni, főleg, ahogy a megerősödő szél által eltüntetett párából újabb és újabb távolságok válnak láthatóvá. A faszerkezetű kilátó minden pontja remeg az örvénylő levegőben, de a látvány valóban páratlan.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Bazaltorgonák tövében- Kaán Károly kulcsosház

Négy hely Szigligeten, ahol rabul ejt a panoráma

Messzelátó: Csend a Balaton felett


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. december
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...