MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2016.04.26. 15:00,   Szöveg: kmnp.hu/TM,   Fotó: Motkó Béla / KMNPI

Egyre több a nyári lúd Cserebökényben

Aki mostanság nyárilúd-családokat szeretne látni, érdemes Cserebökény felé venni az irányt. A Körös–Maros Nemzeti Park ezen részterületén 15–20 évvel ezelőtt még csupán 4–5 pár költött. Azóta a fészkelő párok száma folyamatosan emelkedik.

A Cserebökényi-puszták vizes élőhelyeinek környékén egyre gyakrabban fedeznek fel a szakemberek fészkelő nyári ludakat. Napjainkban már mintegy 80–90 pár neveli fel itt utódait.

 

Fotó: Motkó Béla / KMNPI

Mivel a nyári lúd (Anser anser) korai költőfaj, így mostanában egyre gyakrabban láthatunk pelyhes fiókáikat vezető költőpárokat. Egy fészekalj általában 5-6 tojásból áll, melyekből 27–28 nap elteltével kelnek ki a kislibák, és azonnal elhagyják a fészket. A szülők olyan helyeket részesítenek előnyben a fészkeléshez, ahol adott a búvóhely, például egy nádas, vagy egy magas sásos társulás, s annak szélén csenkeszes, aprófüves legelő található. Itt nyugodtan táplálkozhatnak a kicsikkel, s ha veszélyt észlelnek, akkor azonnal behúzódhatnak a nádasba. A tavaszi csapadék után mostanra csökkent a vízszint, és növekedésnek indult a növényzet (zsiókák, pázsitfűfélék), így az aprócska kislibákat a magas fűben sokszor alig lehet észrevenni.

Cserebökény térségében különösen a belvizes években (2006, 2010, 2015) költött sok nyári lúd. A mostani szaporulat is szépnek ígérkezik. Megkapó látvány, ahogyan a szülőpárok kisebb csapatokba verődve, kislibáikkal együtt vonulnak a táplálkozóhelyekre.

 

Láttál már tollászkodó fiókát? Itt megnézheted:

 

Kapcsolódó cikkeink:

Itt madárhatározó applikáció

Ezért menj nemzeti parkba kirándulni
Öt nemzeti park, amely remek szórakozást nyújt

Még több madaras hír

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. augusztus
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...