Keresés eredménye

Eljött a téli bagolyszámlálás ideje

Baglyot láttál egy közeli fán? Idén is bárki részt vehet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) országos erdeifülesbagoly-telelőhely felmérésén január 20. és 23. között.

2023.01.16.

Csalóka téli varjútömegek

Ilyenkor télen mindig megugrik a vetési varjak száma, de ez nem jelenti azt, hogy sok varjú élne nálunk. Ezek a hatalmas csapatok csak telelni jönnek hozzánk, a hideg orosz tél elől keresnek itt menedéket, és ha jön a tavasz, visszatérnek északi költőhelyeikre.

2023.01.07.

Színpompás téli vendégek a kertben

Télen számos olyan madárfaj érkezik hozzánk, amelyekkel az év többi részében nem igazán találkozhatunk. A szerencsésebb madárbarátoknak nem is kell messzire mennie, hogy láthassák őket, elég csak odakuporodni a konyhaablakhoz, és kitartóan figyelni a madáretetőt. Ismerjünk meg néhányat téli madárvendégeink közül.

2023.01.01.

Téli vendégek a városban

A téli hónapokban még a nagyvárosok is meg tudják örvendeztetni a madárbarátokat. A parkokban, fasorokban számos északról érkezett vendég keres menedéket és legfőképpen élelmet. Érdemes hát nyitott szemmel járni, néha meg-megállni, és végigpásztázni a belvárosi fák csupasz koronáit.

2022.12.26.

Telelésre készülődnek a túzokok

Már egyre nagyobb csapatokban látni a túzokokat az alföldi pusztákon. Egyelőre külön csoportokban mozognak a kakasok és külön a tojók az idei fiókáikkal. De egy jó táplálkozóterület akár közel is hozhatja őket egymáshoz.

2022.12.18.

​Tengelicek a csomagtartóban

Egy bolgár férfi 15 énekesmadarat, köztük védett tengeliceket próbált kicsempészni az országból. Sajnos az egyik tengelic nem élte túl az utaztatást.

2022.12.14.

A tél egyik legfeltűnőbb madara szereti a társaságot

Minden télen megjelenik Magyarországon. Szeret népes csapatokba verődni. Szívesen fogyasztja a kökényt, a galagonyát, a csipkebogyót, de rájár a boróka és a vadszőlő termésére is. Jellegzetes csacsogó, recsegő hangjáról könnyen felismerhető. Tudod, melyik ez az énekesmadarunk? Cikkünkből azt is megtudhatod, honnan kapta a nevét.

2022.12.14.

Halászkirály, csillogó ruhában

A jégmadárból leggyakrabban csak egy villanást látunk, ahogy sebesen, cincogás-szerű hangjával kísérve, átsuhan a víz felett. Aki szerencsésebb, megfigyelheti, ahogy egy víz fölé benyúló ágon türelmesen várakozva les a halakra vagy kolibriként, apró szárnyaival verdesve egy helyben lebeg a víz felett.

2022.12.14.

Tudtad, mitől „léprigó” a léprigó?

Mikor az erdei madarak zöme már elvonult, vagy behúzódtak a hideg elől a településekre, addig Magyarország legnagyobb termetű rigófaja épp a téli erdőkben érzi magát elemében. Hangos, cserregő énekével gyakran találkozhatunk ilyenkor. Cikkünkből az is kiderül, mi köze a fagyöngyhöz, és miért „ragaszkodik” hozzá.

2022.11.23.