MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2016.09.08. 14:42,   Szöveg: Greenfo/TM,   Fotó: Wikipedia, EPPO, Changhua Coast Conservation Action

Ez a cincér akár erdőket is képes kipusztítani

Új rovarkártevők és kórokozók támadhatják meg az erdőket. Szeptember 6-án és 7-én tartották Minszkben Európa és Közép-Ázsia közel 30 országának részvételével azt a konferenciát, ahol az invazív fajok kérdését vitatják meg a résztvevők.

 

„Az éghajlatváltozás miatt a fákra leselkedő veszélyek egyre gyakoribbak” – mondta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) erdészeti szakértője, Winkler-Ráthonyi Norbert. „A melegebb átlaghőmérsékletek és más, ezzel járó változások befolyással vannak a rovarkártevők és kórokozók mozgására, új fenyegetések kialakulására.”

 

Fotó: Changhua Coast Conservation Action / Flickr

ázsiai hosszúcsápú cincér (Anoplophora glabripennis)


Így komoly veszély leselkedik a faállományra, ami akár a kereskedelmet is akadályozhatja. Az ázsiai hosszúcsápú cincér például Kína felől terjed, és megjelent már Németországban is. Könnyű felismerni fényes fekete kitinpáncélján virító fehér pöttyeiről és zebracsíkos „antennájáról”. A kis rovar képes fákat, de akár erdőket is kipusztítani, vagy károsítani a kereskedelmi forgalomba szánt faalapanyagot. De nem csak a rovaroktól kell tartani, invazív növényfajok, gombák, de akár még egyes gerincesek is problémaforrássá válhatnak.

 

   Fotó: Franck Hérard / EPPO            Fotó: Matteo Maspero / EPPO

 

A fanyűvő nyomai az erdőn

 

                                    Fotó: Franck Hérard / EPPO


A mostani kétnapos konferenciát a FAO szervezte az ország erdészetért felelős minisztériumával közösen. A cél összekötni Európa és Közép-Ázsia aktív szakértőit és döntéshozóit. Az ilyen hálózatok nem példanélküliek. Feladatuk felhívni a figyelmet a problémára, összegyűjteni a rendelkezésre álló adatokat, információt cserélni, nemzeti szinten erősíteni a felkészülést vagy épp támogatni a döntéshozatalt. Ezek létrejöttét sok esetben a FAO segítette. A találkozón más európai uniós tagállamok és nyugat-balkáni, továbbá közép-ázsiai országok mellett magyar szakértők is részt vettek.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Klímabiztos erdőt telepít a Pilisi Parkerdő

Veszélyben Magyarország legidősebb erdei

A három testőrre és a vándorló fákra is lehet szavazni

Érdemes vadabbnak hagyni az erdőinket


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. március
Császár László :
Cseszneki vár
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...