MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.11.06. 09:00,   Szöveg: TM,   Fotó: Nógrádi Attila

Idővel dacoló várfalak a Csobánc tetején

Hogy miért érdemes felmenni a Tapolcai-medence keleti peremének 376 méter magas tanúhegyére, a Csobáncra? Egyrészt azért, mert itt találhatók a csobánci vár több mint 750 éves romjai, másrészt innen nyílik a környező tanúhegyekre és a Balatonra az egyik legszebb és legteljesebb panoráma. 

Fotó: Nógrádi Attila

 

Csobánc nem adja könnyen magát. Megtapasztalhatták ezt az ostromló török seregek is, hiszen többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült elfoglalniuk a Tapolcai-medence keleti, a Káli-medencével határos részén magasodó, csonka kúp alakú, bazaltsapkás tanúhegy tetején álló erősséget. Még a hűvösebb, őszi napokon is megizzasztja a túrázót, mire felér a 376 méter magas csúcsig.

 

Fotó: Nógrádi Attila

 

A hegy aljától folyamatosan emelkedő – néhol combosabb kaptatókkal megspékelt – köves, erdei ösvény vezet a tetőre (kék sáv), ahol az egykor dicső napokat megért vár falmaradványai állnak. A Csobánc szélfútta fennsíkjára megérkezni viszont minden fáradságot megér. A lapos platón alig van egy-két fa, így a kilátást semmi sem zavarja. Szép időben – szó szerint – a lábunk előtt hever a Balaton vidékének egyik legszebb körpanorámája. És a kéktúrázók is örülhetnek, mert októbertől a vár zászlójánál új OKT-bélyegzőhely várja őket.

 

Fotó: Nógrádi Attila

 

További részletek a Turista Magazin novemberi számában.

 

A NOVEMBERI SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, DE KEDVEZMÉNYES ELŐFIZETÉSRE IS VAN LEHETŐSÉGED. 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Eddig hozzáfűzött kommentek (3):
hobo-bobo 2017.11.08. 16:51
Kedves Attila!

Igen, látom, egy picit elhamarkodtam, köszönöm a helyesbítéseket.
2015-ben jártunk fent utoljára, ennek ellenére az én emlékeimben a régi kék jelzés, és az abból kiágazó kék rom jelzés él még, a másik (Gyulakeszi felőli) oldalon pedig zöld sáv volt pár éve még.
noattila 2017.11.08. 09:45
Kedves hobo-bobo!

Köszönjük a hozzászólást és az észrevételeket, azonban ez a cikk, csupán egy kedvcsinálója a novemberi számunkban megjelent összeállításunknak, ami – egyebek mellett - kitér a vármentő csapat munkásságára is. A hegyre valóban több ösvény is vezet, de mi csak a jelzettet ajánlhatjuk, abból pedig csak a kék megy fel, és nem tudom, hogy mikor jártál ott utoljára, de azóta kinőtt ott több fa is, nézd csak meg a cikk alatti galériát. üdv. Nógrádi Attila
hobo-bobo 2017.11.07. 19:55
Csobánc falai nem maguktól dacolnak az idővel.
A vár falainak jelenlegi jó állapota a Csobáncot évekig lelkesen építő, restauráló Gyulakeszi vármentő csapatnak köszönhető, akiket mondvacsinált indokokkal ellehetetlenítettek.
Vármentő napokat, főzéseket, összejöveteleket szerveztek itt, melynek keretében jó hangulatban építették a falakat. 2012-ben fent voltunk egy ilyenen, talán az is volt az utolsó, ha jól tudom.
A hegyre egyébként nem csak egy, több ösvény is vezet, fa nincsen a tetején, csupán cserjék.

A legemlékezetesebb ostroma pedig a kuruc szabadságharc idején volt mikor Rabutin seregét csobánci asszonyokkal kiegészített maroknyi csapat űzte el a falak alól.
Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...