MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.04.12. 09:57,   Szöveg: MTI, TM,   Fotó: Máté Bence, Jasper Doest, Angel Fitor, Brent Stirton, John Moore

Levágott lábú békákkal nyert Máté Bence

A magyar természetfotós Túlélési ösztön című fotója kapta az első díjat az év sajtófotóit elismerő World Press Photo pályázat természetfotó kategóriájában. 

A fényképen levágott lábú békák láthatók, amint a felszín felé törekednek, miután visszadobták őket a békapetékkel teli vízbe. A fotó tavaly áprilisban készült az erdélyi Kovászna megyében, és arra hívja fel a figyelmet, hogy tavasszal szerte a világon sok, párzásra összegyűlt béka lábát vágják le étkezési célra gyakran úgy, hogy az állat még él.

 

Fotó: Máté Bence

 

Máté Bencét idén második alkalommal díjazták a World Press Photo pályázatán, ugyanis 2017-ben harmadik helyezést ért el a természetfotó-sorozat kategóriában különleges látványvilágú éjszakai állatfotóival.

 

Bence a közösségi oldalára feltöltött egy videót az amszterdami díjátadóról, és bár a felvétel készítője az izgalom hevében a mobiltelefont elforgatta az átadás pillanataiban, Bence a nyertes kép készítésének körülményeiről mondott tréfás gondolatait így is élvezhetjük. Megjegyezte ugyanis, hogy tulajdonképpen nem is ezért a fotóért ment akkor oda, és az egész nem tarthatott pár óránál tovább. Mindenesetre a kép zseniális és elgondolkodtató. Gratulálunk Bencének!

 

 

Szabadtéri vándorkiállítás
A 34 éves, számos nemzetközi természetfotós díjat nyert Máté Bence mintegy hatszáz felvételéből márciusban nyílt szabadéri kiállítása Budapesten, majd a tárlat országos turnéra indult. Április végéig Debrecenben, Gödöllőn május 3-tól 10-ig, Egerben június 13-tól július 7-ig, Keszthelyen július 11. és augusztus 4. között, Szegeden augusztus 8. és szeptember 8. között, Győrben szeptember 12-től október 6-ig, Miskolcon pedig október 10. és november 3. között lesz látható.

A természetfotó kategóriában a második helyezést Jasper Doest kapta Flamingó zokni című képével. A kép a Karib-tenger Curaçao nevű szigetén készült egy vadállatokat mentő és rehabilitáló központban. A fogságban tartott falmingóknál gyakori, hogy a nagyon érzékeny lábuk megsérül, természetes környezetükben ezért is sétálnak inkább puha talajon.

 

Fotó: Jasper Doest

 

A harmadik helyezett Angel Fitor lett ezzel a nagyon sejtelmes képpel, aminek címe Üveglepke. A fotón egy Leucothea multicornis látható, ami egy medúzaféle, ezt a példányt Angel a spanyolországi Alicante városánál készítette a Földközi-tengerben.

 

Fotó: Angel Fitor

 

A természetfotók között a sorozat kategóiát Brent Stirton nyerte Falcons and the Arab Influence című képsorozatával, ami azt dolgozza fel, hogy miként alakult az utóbbi időben a kerecsensólymok helyzete az arab világban.

 

Fotó: Brent Stirton

 

Fotó: Brent Stirton

 

A World Press Photo versenyére több, mint 4700 fotós jelentkezett csaknem 80 ezer fotóval. A pályázat fődíját az amerikai John Moore nyerte. Az év sajtófotója díjat ezért a képéért kapta, ami egy síró hondurasi kislányt ábrázol Mexikó és az Egyesült Államok határán.

 

Fotó: John Moore

 

A Getty Images ügynökség fotósa akkor készítette a felvételt, amikor a kétéves gyerek menedékkérő édesanyját letartóztatták az amerikai határőrök a texasi McAllenben. A fődíj 10 ezer eurós (3,2 millió forintos) pénzjutalommal jár. 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ne szalaszd el megnézni Máté Bence páratlan kültéri fotókiállítását!

Magyar siker a Worls Press Photo pályázaton 

Remekül szerepeltek a magyar természetfotósok a híres spanyol pályázaton

Górcső alá vettük a nemzetközi természetfotó-pályázatokat 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. július
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...