MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.10.11. 14:44,   Szöveg: vadludsokadalom.hu/TM,   Fotó: vadludsokadalom.hu

Már gyülekeznek a vadludak Tatán

Bár az első példányok egyelőre még nem az Öreg-tavon, hanem a környező halastavakon pihennek, a novemberi Vadlúd Sokadalomkor már több tízezren lesznek a tatai vár mellett.

Az első hat példány nagy lilik volt. Egyetlen hazai fészkelő lúdfajunk, a nyári lúd egyedszáma is folyamatosan emelkedik, jelenleg 900-an éjszakáznak a Ferencmajori-halastavakon. 3-4 hét múlva Tata szívében is megjelennek a nagyobb lúdcsapatok – olvasható a vadludsokadalom.hu-n.

 

Fotó: vadludsokadalom.hu


Általában 18-20 ezer körül szokott lenni a vadludak száma az Öreg-tónál november végére, a rekord 2012-ben volt, amikor 53 ezer madarat számoltak a természetvédők. Az itt éjszakázó ludak 97-98%-a nagy lilik, ezután következik a nyári lúd, és a sorban most már csak a harmadik a vetési lúd. Régen ez utóbbiból volt a legtöbb. A létszámcsökkenés okát nem tudni pontosan. Szerepet játszhat benne a vonulási útvonalak átrendeződése, a vadászati túlhasználat, illetve a klímaváltozás miatt változó környezeti viszonyok is.

 

Fotó: vadludsokadalom.hu


Idén november 24-én tartják a Tatai Vadlúd Sokadalmat, de már 23-án programokkal várják a látogatókat. A részleteket ide kattintva tudhatod meg.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

A vadludak már készen állnak Tatán

50 ezer madárra számítanak a Tatai Vadlúd Sokadalmon

Már 17 ezren vannak, de egyre gyülekeznek


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...