MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.05.03. 09:00,   Szöveg: kaeg.hu,   Fotó: MTI / Krizsán Csaba

Már látogatható a felújított kilátó a Lila-hegyen

Április végén átadták a geodéziai mérőtoronyból újjáépített Lila-hegyi kilátót Nyúl és Győrújbarát határában. A 14 méteres torony kilátószintjéről remek körpanoráma nyílik a Sokorói-dombságra, a Bakony vonulataira, a Vértes és a Gerecse ormaira, a Csallóköz síkjára, a Soproni-hegységre, de szép időben akár az Alpokalja is megcsodálható. 

313 méter magas Lila-hegy tetején álló vasbeton építményt eredetileg földmérésre használták, de állaga az évtizedek során annyira megromlott, hogy életveszélyessé vált. Ekkor döntött úgy a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt., hogy a tornyot átalakítja oly módon, hogy az eredeti funkció megtartása mellett kilátóként is működhessen.

 

Fotó: MTI /Krizsán Csaba

 

Az 1977-ben épített vasbeton szerkezetű mérőtorony faburkolatot kapott. A 14 méter magasságban lévő kilátószintről pedig csodás körpanoráma tárul elénk: a közelben a Sokorói-dombság erdei hullámoznak, távolabb délről a Bakony vonulataira, keletről a Vértes és a Gerecse ormaira, északról a Csallóköz síkjára, nyugatról pedig a Soproni-hegységre tapaszthatjuk a tekintetünket, sőt tiszta időben akár az Alpokaljáig is elláthatunk. Így a régió turisztikai kínálata a nemrégiben átadott pannonhalmi lombkorona-tanösvény mellett most egy látványos kilátóval is bővült.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

A lombok felett is körbenézhetsz Pannonhalmán

Pannonhalma ezeréves apátsága
 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...