MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2015.11.02. 10:30,   Szöveg: Joó Annamária,   Fotó: Somogyvári D. György

Somlyó, ahonnan csoda a kilátás

Ősszel a legjobb dolog kirándulni a természetben. A második legjobb, amikor a kiruccanást felturbózod egy kis magaslati panorámával. S ha a kettőt összekombózod, eljuthatsz a feltöltődés csúcsára. Az új Somlyó-hegyi kilátót megéri megmászni, mert a lábad alatt elterülő táj látványa itt könnyen rabul ejthet.

A szürke, ködös októberben kihasználtuk az egyik vénasszonyos-napfényes időablakot, és Balatonalmádiból „átugrottunk” a szomszédos Alsóörsre, hogy megnézzük a környék megújult turistacsalogatóját, a Somlyó-hegyi kilátót.

 Megközelítése többfelől és több módon – gyalog és két keréken is – lehetséges. Mi azonban nem szerettük volna, hogy az idő derűből borúra váltson, mielőtt odaérünk, ezért a leggyorsabbat választottuk, s autóval suhantunk a kilátóhoz legközelebb eső parkolóig. Almádi felől az Alsőörs-tábla után mintegy 50 méterrel találjuk a toronyhoz vezető erdei ösvényt. Innen túraüzemmódba kapcsolva – látván a fejünk fölött gyülekező sötét felhőket – rohamléptekkel caplattunk fel a kék háromszög jelzésű meredek földúton a kb. 300 méterre található építményhez. Félúton, egy kis tisztáson, fapadokkal és asztalokkal,  hangulatos pihenőhely várja a kirándulókat, ahonnan újabb százötven méteres emelkedő leküzdésével jutunk el a kilátóig. (Ehhez a pihenőhöz ér fel egy másik erdei gyalogút Alsóörsről, amely a falu temetőjétől indul.)

 A település fölötti 228 méteres magaslaton korábban is állt egy háromszintes, fából készült, egyszerű kilátó, amelyet az utóbbi néhány évben az idő vasfoga rendesen „megmajszolt”. Már veszélyessé vált, ezért a helyi erők jobbnak látták az alapoktól újjáépíteni a tornyot. S milyen jól tették, mert a végeredmény egy szerkezetileg és formailag is jól megkomponált, tájba illő fenyőfa építmény lett. A vörös színű kőalapzaton álló, hatszög alaprajzú, 17,5 méter magas kilátóba – a középső mag körül vezetett – kényelmesen lábra eső lépcsőkön juthatunk fel.

 A legfelső kilátószinten feltámadó „könnyfacsaróan” erős szél sem tudta az elém táruló élmény- és látványfaktort csökkenteni. Az égbolt már sötétedni kezdett, a lágy, őszi fény fátyolként lebegett a tájon, lassan nyúltak az árnyak. Az egyik oldalon a Balaton keleti medencéje, a másikon az északi part, a harmadikon a Bakony sűrűje – kellhet ennél több? Ezzel be is íródott az örök kedvencek közé, amit valószínűleg többszöri látogatás után is képtelenség lesz megunni.

A Turista Magazin ajánlja
Kellemes, erdei ösvényeken is vezető túraútvonal a kék jelzésen két pazar balatoni kilátással: Balatonalmádi vá.–(Alsóörs)–Csere-hegy, egykori Horthy-, majd Szabadság-kilátó–Somlyó-hegyi kilátó (Alsóörsről a kék háromszög jelzésen juthatunk fel). Táv: 7,3 km. Szint: 315 méter.

 

 
Kapcsolódó cikkeink:

5 hazai kilátó pazar panorámával - 1. rész

Kilátók, ahová bármikor megéri felmenni - 2. rész

5 hegy, ami megér egy kis szuszogást
Öt hazai hegy, ami csak téged vár
 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. január
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...