MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

2017.05.09. 12:31,   Szöveg: heol.hu,   Fotó: facebook.com/egererdo

Több tízmillió forint a kár a Mátrában

A vad tavaszi időjárás durva nyomot hagyott a természetben: a Mátrában az első becslések szerint tízmilliós károk keletkeztek.

Ismét rombolt az időjárás a Mátrában, Recsk és Sirok közt – írja a Heol.hu. Pedig még a havazás nyomait sem számolták fel maradéktalanul: a kidőlt fák, gallyak eltávolítása még most is folyamatos. A magasabban fekvő turistautak néztek ki a legrosszabbul, azokat tisztították meg elsőként.

 

Fotó: facebook.com/egererdo


Most már minden turistaút járható, de az esős időjárás miatt csak a tapasztaltabbaknak ajánlják, hogy túrázni induljanak a környéken. Bár siralmas a látvány a Mátra egyes részein, Somay Gergely, a Parádfürdői Erdészet erdészetvezetője szerint az erdészetükben nem volt annyira jelentős kár a hó miatt, mint a Bükkben.


A Csikójárási erdőrészben a szél nyolcvan-százéves fákat csavart ki, első becslésre nagyjából ötezer köbméter faanyag veszett kárba tízhektárnyi területen, de a tornádó máshol is kárt tett.

 

Fotó: facebook.com/egererdo


Az 500 méter fölötti tölgyesekben százszázalékos az elfagyás – nyilatkozta a Mátrafüredi Erdészet vezetője. A fák kidőlése, törése is számottevő károkat okozott, a legproblémásabb azonban a fiatal erdőkben keletkezett kár a hónyomás miatt. Ősszel fog kiderülni, mennyire tudtak helyre jönni ezek a fák.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A madarakat is megviselte a tavaszi hó

Veszélyes zöld-fehér csoda a hegyekben

Havat hozott a nyúl a Mátrába


Címkék: havazás / mátra / kár / hókárHOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. augusztus
Czigány Dávid:
Első fények
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...