MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2016.03.21. 16:00,   Szöveg: Dabis Balázs Silvius, Gyuricza László,   Fotó: ÉS VIDEÓ: Dabis Balázs Silvius, Gyuricza László

Viricselés mindenkinek

Az elhízott, édesszájú turista kénytelen érdeklődni az alternatív táplálkozás iránt, mert nem tud felmenni a hegyekre. Én is így vagyok ezzel. Az édesítőszerek világát veszélyesnek tartom, ezért természetes, de szénhidrátmentes megoldásokat keresve jutottam el a xilithez, és reggeli teáimat egy ideje ezzel ízesítem. Persze rögtön lecsaptam a témára, amikor megtudtam, hogy egy közelemben lakó barátom maga is csinált már xilitet otthon.

A xilitet, amely lényegében egy cukoralkohol, manapság már sokféle növényből, például kukorica szárából állítják elő az üzemek, laboratóriumi körülmények között. A nyírfa nedvéből, a tisztán nyírvízből előállított változat ritka és drága.

 

 Ágmetszéssel nem károsítod a fát 

 

A nyírvíz gyűjtésére, azaz a viricselésre csak tavasszal, rügyfakadáskor van igazi lehetőségünk, amikor a fa nedvkeringése megindul. A filmünkben bemutatott ágmetszéses technika nem károsítja jobban a fát, mint egy ember esetében a vérvétel.

 

Persze hazánkban nincsenek olyan kiterjedt nyíresek, mint Finnországban, ahonnét a nyírvíz kultúrája elterjedt. A természetes táplálkozás hívei – ahogy ezt tőlük megszokhattuk – számtalan előnyét emelik ki a nyírvíz fogyasztásának. Pozitív hatást gyakorol az emésztésre, természetes gyulladáscsökkentő, immunerősítő, lúgosító, sőt, egyesek kiemelik energetizáló hatását, azaz izotóniás italként is kipróbálhatjuk egy keményebb túrán, hátha igaza van a nyírvízhívőknek.

 Ilyen egyszerűen viricselhetünk, csak emlékezzünk, hová tettük a kupakot

 

Én megkóstoltam, majd megittam egy fél litert, és valóban üdített – kellemes, enyhén édes íze van, ami finom illattal párosul.

 

 Ennyi marad egy liter nyírfavíz lepárlását követően

 

Aki szeretne belekóstolni a saját maga által kinyert nyírvízbe, annak ad most segítséget videónkban egy tapasztalt viricselő, Gyuricza László (Papica) vlogger, a Magyar Bozótmíves Egyesület vezetője.

 

Viricselés mindenkinek from Turistamagazin on Vimeo.

 

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...