Szép kilátás

Tenczer Gábor blogja

Szerző:
2013. augusztus 21.

Itt az első magyar via ferrata!

Cseszneken másztuk meg a két nagyobb fiúval. Három pálya van, abból az egyik tíz éves kor felett fölött már mászható. Rövidek, de húzósak, combosak, cseppet sem unalmasak.

A cseszneki Kőmosó-szurdok két szemközti falában látta meg Kovács Tamás, rutinos sziklamászópálya-építő a via ferrata lehetőségét. Megtisztította a sziklákat a növényzettől, és három tényleg látványos pályát épített rá. A via ferratákba direkt tett bele egy-két nehezebb részt az ínyencek kedvéért.

 

Az Ostromlók útja a cseszneki vár alatti sziklán halad. 120 méter hosszú, C-s, azaz közepes nehézségű. A két nagyobb fiú 45 perc alatt simán megmászta, igaz lihegtek néha, Leó pedig közölte a végén, hogy az egyik részen kicsit befosott. (Persze nem szó szerint.)

 

 

A Várpanoráma út a szurdok szemközti oldalán halad, és a vége felé kitűnő kilátás nyílik a várra. A mászás hossza: 180 méter, a nehézségi fok: C-D (közepes-nehéz), ideje: 1 óra. Ezt most kihagytuk a fiúkkal, hadd emésszék a második találkozást a via ferratával (az első a Hohe Wandon volt egy A-B-s bébikönnyű pályán), de van kedvük megmászni. Van benne egy-két jó felszökés, megdolgoztatja az embert, de mint az Index videójából kiderül, egy kezdő is meg tud vele küzdeni.

 

 

A harmadik út egy E-s extrém nehéz, de rövid szakasz. Szemeztem vele, de a fiúk már nagyon éhesek voltak, és nem hagytak felmászni rá. Majd legközelebb!

 

Ja, még annyit, hogy a ferrátákat saját felszereléssel bárki ingyen használhatja. Ha nincs felszerelés, akkor Kovács Tamástól (tel: 06204219945) helyben bérelhető 2500 Ft/kopf. Kezdőknek jobb, ha van egy vezető is eleinte, 2500 forintért csoportonként szintén bérelhető helyben.

Kevély-kör extrákkal: minden szinten szinte minden

Kevély-kör extrákkal: minden szinten szinte minden

2023.01.21.

Vannak Budapestnek olyan pontjai, ahonnan kiemelten jól látszik egy-egy főváros környéki hegy. Ilyen Dél-Pesten a Soroksári út, ahol naponta tízezrek csodálkozhatnak rá munkába menet a város fölött misztikusan elterpeszkedő Nagy-Kevélyre. A hegy sziklás tetejét sokan ismerik, de jóval kevesebben, tudják mennyi izgalmas hely van még rajta.

→ Tovább
Zöldmáli delta: Budapest ismeretlen zöldfolyosója

Zöldmáli delta: Budapest ismeretlen zöldfolyosója

2022.11.25.

Kétféle hétvégi fáradtság van. Az egyik a punnyadt fáradtság. Ezt fotelben üldögélve lehet elérni. A másik a kellemes fáradtság. Ezt pedig ezzel a túraúttal kaphatjuk meg, ami ki se megy a városból, mégis tele van kilátókkal, meredek sziklákkal, barlangokkal. Sőt, egy élő remetével is összefuthatunk.

→ Tovább