Túracipellő

Gyerekekkel a szabadban

Pisztrángfalás Visegrádon

Szigeti Ferenc 2018.11.09.

Magyarország egyik legszebb patakvölgye, az Apát-kúti-völgy kiváló terep egy kis gyerekfárasztásra.

Visegrádot mind gyerkőccel, mind anélkül imádjuk. Szeretjük történelmi hangulatát, kulturális értékeit, fekvését és gazdag programkínálatát. Kezdő túrázók számára is bőven tartogat látnivalókat, egyáltalán nem szükséges a fellegvár - bob - tematikus játszótér vonalon leragadni, bár ezek önmagukban is kiváló programpontok. Magyarország egyik legszebb patakvölgye, az Apát-kúti-völgy például kiváló terep kirándulók számára, és a sétát egy kifejezetten érdekes téma mentén, a pisztrángok és általában a hegyi patakok köré lehet felépíteni.

 

Fotó: Szigeti Ferenc
Fotó: Szigeti Ferenc


A vulkáni kőzetekből felépülő Visegrádi-hegységben sok vízfolyást és forrást találunk. Az Apát-kúti-völgy egész Magyarország egyik legérintetlenebb patakvölgye, amelyben őshonos halunk, az ízletes húsáról ismert sebes pisztráng is előfordul. A patakvölgy sajátos mikroklímáját jelzi a hazánkban kifejezetten ritka, alapvetően magashegyi környezetet kedvelő vízirigó előfordulása is. A kirándulást érdemes az Ördögmalom étteremnél kezdeni. Visegrád központjából a vár felé autózva a falu végén található nagy kanyarban kell „egyenesen” haladni, tehát nem felkanyarodni a fellegvár felé. Kevesebb mint 1 km múlva érjük el az Ördögmalom éttermet, itt lehet szabályosan parkolni. Mielőtt az erdészeti betonúton felfele megkezdenénk túránkat, érdemes pár száz métert visszagyalogolni (először a betonúton, majd a balra letérő P jelzésen), és megnézni a látványos Ördögmalom-vízesést.

 

Fotó: Szigeti Ferenc
Fotó: Szigeti Ferenc


A kicsiny, de látványos vízesés szemléletes, a gyerekek által is érthető időutazásra kalauzol: ahogyan a patak formálja a kemény andezit kőzetet, éppen úgy hozta létre az Ős-Duna sok millió év alatt a Dunakanyart, lassú, de annál biztosabb munkájával elválasztva a Börzsönytől a Visegrádi-hegységet. Nem utolsósorban remek kaland a sziklába vájt patakmeder felett átugrálni…

 

Fotó: Szigeti Ferenc
Fotó: Szigeti Ferenc
 
Fotó: Szigeti Ferenc
Fotó: Szigeti Ferenc


Az étteremtől felfelé is a P jelzést követjük, amely először elhalad a népszerű Telgárthy-rét mellett, majd érinti a halgazdaság tavait. Itt célszerű visszafele megállni, hiszen ez a nap fő programpontja. Még jó egy kilométert kell az aszfalton megtennünk enyhén felfele haladva, amíg elérjük a táblával is jelzett elágazást a Kaán-forráshoz. A Visegrádi-hegység egyik legbővízűbb forrása ez, a helyiek gyakran fogyasztják, ne csodálkozzunk hát, ha valaki számtalan kanna mellett álldogál a csobogó víznél. Bátran kérjünk egy kóstolót két kanna töltése között, megéri!

 

Fotó: Szigeti Ferenc
Fotó: Szigeti Ferenc


A forrástól a P jelzés a festői szépségű patakvölgyet kíséri. Mivel sietnünk nem kell, érdemes megállni, hallgatni a patak időtlen csobogását, eltűnődni a természet hatalmas erején. A gyerkőcökkel pedig remek patakversek fabrikálhatók, ha önmagában a patak látványa nem lenne elég (általában az: az egészen kicsik szájtátva bámulják hosszú perceken át, a nagyobbak pedig imádnak faágakkal, levelekkel játszani).

 

Fotó: Szigeti Ferenc
Fotó: Szigeti Ferenc


Visszasétálva az étterem felé érdemes megállni az 1982-ben létrejött, majd 2010-től megújult halgazdaság tavainál. Itt lehetőség van arra, hogy a helyben, általunk kifogott pisztrángokat süssék meg lentebb, az étteremben. Ehhez horgászfelszerelést és csalit helyben biztosítanak, a kifogott halakat a helyszínen, a tónál kell fizetni, majd a blokkal és a halakkal le kell sétálni az Ördögmalom étterembe, ahol a pincérek átveszik a halakat, és a kért módon elkészítik. Remek program gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A pisztrángot legtöbbször fokhagymásan, mandulásan/diósan, natúron vagy baconszalonnával sütik, és salátaágyon, steakburgonyával tálalják.

 

Fotó: Szigeti Ferenc
Fotó: Szigeti Ferenc

 

 

Amit a sebesről és szivárványosról tudni kell

A szivárványos és sebes pisztráng közül az utóbbi őshonos Európában és a Kárpát-medencében. Ismert, hogy ez a halfaj a sebes sodrású, oxigéndús hideg vizeket kedveli, különösen szívesen foglalja el a kisebb vízesések és zúgók alatti medencéket. Kis vízhozamú középhegységi patakjaink többnyire nem felelnek meg igényeinek, önfenntartó állománya csak nagyon kevés vizünkben alakulhatna ki, de a telepítések és a halak vándorlási hajlama következtében elég sok helyen megtalálható (pl. az olyan békésebb folyókban, mint a Mosoni-Duna, Répce, Rába, vagy hegyi patakokban, mint az Apát-kúti-patak, a Kemence-patak, Csarna-patak, Királyréti-patak a Dunakanyar környékéről).

 

Kép

Sebes Pisztráng


A szivárványos pisztráng őshazája a Bering-tenger ázsiai és amerikai partvidéke, Európába az utóbbi helyről került be, és széles körben elterjedt. Magyarországra 1885-ben hozták be, és azóta számos vizünkbe betelepítették (pl. Duna, Répce, Rába, Gyöngyös-patak, Apátkúti-patak, Morgó-patak, Nagyvölgyi-patak, Zala, Tapolca, Lesence, Viszlói-patak, Tisza, Bózsva, Kemence-patak, Sajó, Garadna, Bódva, Jósva). Úgy tűnik azonban, hogy fennmaradása csak az ismétlődő telepítéseknek köszönhető, stabil, önfenntartó állománya nem ismert. Mivel a szivárványos pisztráng ellenállóbb faj, tányérunkon zömében ez köt ki.

 

Kép

Szivárványos pisztráng

 

 

Ez a „kirándulás” lényegében egy könnyű séta, zömében a forgalom elől lezárt erdei betonúton, vagy jó minőségű dózerúton, ezért az Ördögmalom-vízeséshez vezető kitérőt leszámítva babakocsival is jól járható. Az étterem mellett erdei játszótér várja a még feles energiákkal rendelkező aprónépet.

 

Szöveg és fotók: Szigeti Ferenc
 

 

 

 

Gyerekkel az év kerékpárútján

Gyerekkel az év kerékpárútján

2020.06.02.

Mindössze hét kilométer, kezdetnek ott van Tatabánya jórészt ismeretlen, pedig kiváló bányamúzeuma, az út közepén Samu az attrakció, az út végén pedig a tatai Öreg-tó nyújt megfelelő látnivalót. A két város között pedig suhanás az év bringaútján, végig az Által-ér ökológiai folyosóján a Gerecse hegyei alatt.

→ Tovább
Fedezzük fel gyermekkorunk mozgásos játékait! – 2. rész: pásztoros és szobrászos játék

Fedezzük fel gyermekkorunk mozgásos játékait! – 2. rész: pásztoros és szobrászos játék

2020.04.30.

A természetben való mozgás öröme egyre jobban hiányzik mindenkinek, miközben a gyerekeket lekötni még egy kertben sem mindig egyszerű! Új cikksorozatunk mostani részében két, egymáshoz hasonló, mozgásos társasjátékot mutatunk be, amelyeket családi keretek között a kertben, nagyobb erkélyen, de akár otthon is lehet játszani, egyszerűek és nagyszerűek, megmozgatják a gyerekeket, és jó alternatívát jelentenek a szokásos és egyre gyakrabban megunt tevékenységek mellett.

→ Tovább
​Fedezzük fel gyermekkorunk mozgásos játékait! - 1. rész: gumis ugrálós játék

​Fedezzük fel gyermekkorunk mozgásos játékait! - 1. rész: gumis ugrálós játék

2020.04.22.

A természetben való mozgás öröme egyre jobban hiányzik, miközben a gyerekeket lekötni még egy kertben sem mindig egyszerű! Új cikksorozatunkban olyan – alapvetően - mozgásos játékokat mutatunk be, amelyet családi keretek között a kertben, erkélyen, de akár otthon is lehet játszani, egyszerűek és nagyszerűek, lekötik a gyerekeket és meg is mozgatják őket. Igyekszünk egyúttal a népi játékhagyományt is feleleveníteni! A sorozat elindításával egyben arra kérjük olvasóinkat, hogy osszák meg tudásukat a Facebook-on, hadd tanuljunk mi is új játékokat!

→ Tovább